Nieuws

MVO Nederland overhandigt Green Recovery Statement aan kabinet

nieuws 19 juni 2020

Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland, heeft op 19 juni 2020 het Green Recovery Statement overhandigd aan Sigrid Kaag, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Dit deed zij samen met onder meer Jan Peter Balkenende, voorzitter van de Dutch Sustainable Growth Coalition (DSGC). Met het statement pleit het Nederlands bedrijfsleven voor een duurzaam herstel van de economie na de coronacrisis.

De belangrijkste punten uit het Green Recovery Statement:

  1. Maak de EU Green Deal de hoeksteen van de EU-herstelplannen;
  2. Zorg dat de investeringen die uit het COVID-19-herstelplan voortvloeien, de economie verder op weg helpen bij het realiseren van de SDG’s en de doelstellingen uit het Parijs-akkoord;
  3. Blijf op de lange termijn zekerheid bieden over het Nederlandse Klimaatakkoord en meetbare verplichtingen.

Het statement is gepresenteerd op de dag van de Europese Top over het steunpakket vanwege de coronacrisis. En daarmee ook in aanloop naar een debat in de Tweede Kamer over de Europese Green Deal op donderdag 25 juni 2020. Komende week brengt MVO Nederland vanuit de ondernemers in zijn achterban deze punten onder de aandacht bij kabinet en Kamerleden. Eerder riep MVO Nederland al op om randvoorwaarden op het gebied van duurzaamheid te stellen aan individuele steunpakketten die bedrijven ontvangen vanwege de coronacrisis.

“Goed om te zien dat steeds meer bedrijven het goede voorbeeld dat onze partners al jaren geven, nu ook volgen. Ook bedrijven waarvan je het niet direct zou verwachten. Samen bereiken we veel meer. Dat maar liefst 160 ondertekenaars al partner zijn van MVO Nederland, is natuurlijk iets om trots op te zijn”, zegt Maria van der Heijden. “Maar, dit statement schept ook verwachtingen. Wij zijn heel benieuwd wat we in de toekomst gaan zien van deze partijen op het vlak van toekomstbestendig en duurzaam ondernemen.” 

De Green Recovery Statement is opgesteld op initiatief van de Dutch Sustainable Growth Coalition, in samenwerking met VNO-NCW, Global Compact Nederland, MVO Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken. Het volledige statement met daarop alle bedrijven die hebben ondertekend vind je hier (versie 18 juni).

Wegwijzer: 6 kansen die de coronacrisis je biedt

Naast alle zorgen die het coronavirus met zich meebrengt, biedt de crisis ook kansen. De wereld is piepend tot stilstand gekomen en dat geeft ons de gelegenheid om op de ‘reset-knop’ te drukken. Als maatschappij, maar ook als individuele ondernemer. Welke inzichten heeft de crisis jou opgeleverd? Wat ga je voortaan anders, slimmer, duurzamer doen?

MVO Nederland ontwikkelde een wegwijzer waarin je 6 kansen vindt die jou duurzamer uit de coronacrisis laten komen. Elk voorzien van een praktische checklist met acties die je bij wijze van spreken morgen al kunt uitvoeren. En relevante links om inspiratie op te doen over hoe je dat dan kunt gaan doen. De wegwijzer toont je de weg; aan jou de keus hoe je ideale route te bepalen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.