Nieuws

MVO Nederland ondersteunt Aardpeer: betaalbare landbouwgrond voor natuurvriendelijke landbouw

nieuws Biodiversiteit 22 februari 2021

Begin januari 2021 was de officiële introductie van ‘Aardpeer, samen voor grond’. Deze beweging streeft naar radicale verandering van de landbouw door te zorgen voor betaalbare toegang tot grond. De beweging voorziet individuen en organisaties van een houdbaar perspectief voor de komende zeven generaties: een gezonde aarde, een gezonde economie, een verbonden gemeenschap en gezonde voeding.

Aardpeer is een initiatief van Stichting BD Grondbeheer, Stichting Wij.land, Stichting Herenboeren en Triodos Regenerative Money CenterMVO Nederland brengt dit initiatief vanuit het programma Natuurlijk Kapitaal verder in een samenwerking met IUCN NL, het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) en VNO-NCW 

Aardpeer is een ‘fonds’ van de initiatiefnemers om grond te financieren. Het fonds koopt grond en maakt dit beschikbaar voor innovatieve en duurzame agrarische ondernemingen. Dit gebeurt onder meer via obligaties, die zullen worden uitgegeven door Stichting BD Grondbeheer. Iedereen in Nederland kan één of meerdere obligaties kopen en draagt daarmee bij aan een gezonde bodem en herstel van biodiversiteit, met als resultaat een houdbaar en duurzaam verankerd landbouw- en voedingssysteem. 

Met Aardpeer bieden de deelnemende partijen boeren de mogelijkheid een toekomstbestendig bedrijf op te bouwen. Ook verbindt het burgers beter met de bodem die hen voedt en met elkaarInvesteerders vinden bovendien een nieuwe balans tussen financieel, natuurlijk en sociaal rendement, met een impact over meerdere generaties.  

Een natuurinclusieve landbouw speelt een belangrijke rol in de transitie naar een veerkrachtig landbouw- en voedingssysteem, en dus een nieuwe, duurzame economie. Biologische en duurzame landbouwbedrijven lopen hierbij voorop. Zij zien een gezonde, levende bodem als basis voor een gezond bedrijf en bieden ruimte aan natuur. Maar ze lopen steeds vaker tegen obstakels aan, zoals dte hoge prijzen van landbouwgrond. Hierdoor zijn opbrengsten niet in verhouding met de waarde van de grond”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland. “Met Aardpeer leggen boeren, burgers en investeerders samen de basis voor een duurzaam beheerde bodem, voor herstel van biodiversiteit en het produceren van gezond voedsel. Grond is meer dan economie. Met Aardpeer veranderen we de manier waarop we met grond omgaan, en daarmee met ons voedsel en met elkaar. 

Meer informatie over Aardpeer vind je op www.aardpeer.nl.

Steun Aardpeer

Wil je zelf helpen om deze transitie te bewerkstelligen? En daarmee op nationaal niveau ervoor zorgen dat onze weilanden en akkers blijven bestaan, zodat ze gezonde producten kunnen voortbrengen? Help dan Aardpeer door de BD Grondbeheer-obligatie te steunen. Word mede-obligatiehouder op de pagina die je bereikt via de knop hieronder. Alle kleine beetjes helpen!

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.