Nieuws

MVO Nederland mist stevige CO2-heffing in nipt voldoende akkoord

nieuws Groene energie 28 juni 2019

MVO Nederland, de beweging van ondernemers in de nieuwe economie, is gematigd positief over het Klimaatakkoord dat op 28 juni 2019 is gepresenteerd door het kabinet. De maatregelen zijn weliswaar een stap vooruit, maar een sprong is nodig om de nieuwe economie zo snel mogelijk te bereiken. Vooral de kansen van een generieke CO2-heffing zijn onvoldoende gegrepen. MVO Nederland-partners vinden dat ambitieuzere maatregelen nodig zijn om toekomstbestendig te ondernemen.

Michel Schuurman, directeur Economie en Politiek bij MVO Nederland: “Het Klimaatakkoord krijgt van ons een zes min. Er zitten goede afspraken in voor elektriciteit, gebouwde omgeving en landbouw, en we lijken de 49% CO2-reductie te halen. Maar er zitten ook fundamentele weeffouten in. Om er een ruime voldoende van te maken, hadden wij onder andere een generieke CO2-heffing willen zien. Dan was het principe ‘de vervuiler betaalt’ daadwerkelijk toegepast, zodat het innovatieve mkb niet onevenredig belast wordt. Ook de forse inzet op ondergrondse CO2-opslag remt de échte vernieuwing in de industrie. En dat brengt het daadwerkelijke einddoel – een klimaatneutrale economie in 2050 – niet dichterbij.”

Met het huidige Klimaatakkoord kiest het kabinet voor een CO2-heffing boven een bepaald plafond met veel uitzonderingen. Een generieke CO2-heffing zet juist een prijs op iedere ton CO2-uitstoot. Eerder toonden De Nederlandsche Bank, Planbureau voor de Leefomgeving en een groep economen de noodzaak hiervan aan.

MVO Nederland voerde pas nog een socialmediacampagne met ruim 600 ondernemers vóór een ambitieus Klimaatakkoord. Zowel CEO’s van grote bedrijven als honderden mkb-ondernemers lieten zien voorstander te zijn van generieke CO2-beprijzing.

Schuurman: “Al met al is dit akkoord zeker een stap naar de nieuwe economie. Maar we moeten ook eerlijk zijn: het is op cruciale delen slechts een kleine stap, waar we hadden gehoopt op een sprong. Van onze ondernemers mag de lat hoger liggen door te kiezen voor échte vernieuwing. Onze inzet is dat het Klimaatakkoord voor doorbraken zorgt, daar gaan we alle betrokkenen aan houden. We blijven ons de komende jaren hard maken voor méér ambitie. De ondernemers in ons netwerk laten al zien dat er meer mogelijk is dan nu op papier staat, elke dag weer.”

Lees meer over onze rol als belangenbehartiger.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.