Nieuws

MVO Nederland lanceert Boeren. Natuurlijk!: collectief maakt omschakelen naar natuurlijke landbouw eenvoudiger voor boeren

nieuws Biodiversiteit 16 november 2022

MVO Nederland introduceert Boeren. Natuurlijk!, een landelijk collectief dat het omschakelen naar natuurlijke landbouw voor boeren vereenvoudigt. De 35 aangesloten organisaties hebben een maatschappelijk en financieel belang bij een toename van de biodiversiteit in de Nederlandse landbouw. MVO Nederland stuurt als onafhankelijke partij de deelnemers in de transitie. “Het bijzondere van Boeren. Natuurlijk! is dat het uitgaat van het ondernemerschap van de boer zelf en ervoor zorgt dat ze in deze onzekere tijd toch kunnen blijven boeren. Samen staan we naast de boer”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

HET COLLECTIEF

Het collectief omvat organisaties die boeren helpen omschakelen. Daarom sluiten bijvoorbeeld leveranciers van natuurlijke oplossingen aan, zoals Organicseeds.nl, Soil Valley/HAL24K, Royal Eijkelkamp en de technologie van FME. Om natuurlijke landbouwproducten te vermarkten, doen coöperatie Avebe, Vitam, Albron, Hutten Catering, Crisp en grote inkopers van catering zoals Rijksinkoop (RVO) mee. Vanuit de overheid zijn het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Investeringsfonds Omschakeling Landbouw en de provincies Noord-Brabant en Utrecht betrokken bij het collectief.

Tot de aangesloten partijen horen verder financiers Triodos Bank, Rabobank, ABN Amro PYMWYMIC, Crowd About Now en verzekeraar ASR. Zij zorgen er samen met het eerdergenoemde Investeringsfonds voor dat boeren overbruggingskrediet hebben om de omslag te maken. Financieel adviseurs Stichting Weerwoud en de Vereniging Agrarische Bedrijfsadviseurs (VAB) ondersteunen ook met expertise op dit vlak.

Om boeren te helpen de nodige kennis te vergaren over natuurlijk boeren doen het Louis Bolk Instituut, Naturalis Biodiversity Center, Top Institute Food and Nutrition (TIFN), IPC Groen, Buizer Advies en HAS Den Bosch mee. Ook boeren die al natuurlijk werken zetten hun ervaringen in – daarvoor werkt MVO Nederland samen met LTO Noord, Schevichoven, Stimuland, Rotterdam de boer op! en de Fruitmotor.

“Ons landbouwsysteem veroorzaakt 25 procent van de broeikasgasemissies en 60 procent van het verlies aan biodiversiteit. Tel daar de stikstofcrisis bij op en je weet: de landbouwtransitie was nog nooit zo urgent. We zien partijen werken aan de oplossing, maar dat dat gaat vaak los van elkaar. We zijn samen verantwoordelijk voor de situatie en moeten het dus ook samen moeten oplossen. Vanuit die urgentie ontwikkelden we het collectief Boeren. Natuurlijk! en zijn enthousiast dat er nu al zo veel partijen met ons mee willen doen”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

MEER INFORMATIE

Circa 35 deelnemers aan Boeren. Natuurlijk! kwamen op 15 november 2022 voor het eerst bij elkaar in Hoeve Wielrevelt in Utrecht. Deze bijeenkomst vormt het startpunt voor de eerste concrete projecten, die naar verwachting in 2023 aanvangen. Meer informatie? Download de infosheet of neem contact op via boerennatuurlijk@mvonederland.nl.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.