Nieuws

MVO Nederland in tv-programma ‘De Prijsknaller’ over de echte prijs van koffie

nieuws Echte prijzen 25 februari 2022

Weet jij hoe je kopje koffie geproduceerd wordt? Is deze van goede kwaliteit en krijgt de koffieboer een eerlijke prijs? Meine van der Graaf, Business Developer bij MVO Nederland, is vanavond (25 februari) hierover te zien in het KRO-NCRV-programma ‘De Prijsknaller’. Dit besteedt aandacht aan de te lage prijs die we betalen voor onze koffie en wat voor gevolgen dat heeft voor de koffieboer. Mocht je Meine niet kennen, we spreken Meine kort over zijn deelname aan het programma en zijn kritische blik op het huidige koffiesysteem.

1. Wat is jouw rol bij MVO nederland? 

“Als Business Developer en Projectmanager bij MVO Nederland ben ik verantwoordelijk voor het Futureproof Coffee Collective: een samenwerking van koffiebedrijven die de koffiesector drastisch willen veranderen. We zijn een netwerk van koffieproducenten, -importeurs, -branders en retailers dat sámen strijdt voor de toekomst van koffie.”

2. Waarom moet de koffiesector veranderen?  

“De prijs die wij voor onze koffie betalen, is niet berekend aan de hand van de productiekosten van de boer. De prijs die wij betalen wordt door grote marktpartijen bepaald. En de boer? Die houdt er niet genoeg aan over. Dit is een structureel en groot probleem. Doordat de koffieboer zijn productiekosten niet terugverdient kan hij zijn familie niet onderhouden, laat staan investeren in klimaatpositieve koffie. Die rekening wordt uiteindelijk betaald door het milieu en de boer zelf, met ernstige gevolgen van dien.” 

3. Waar houdt het Futureproof Coffee Collective zich zoal mee bezig?

“Om de toekomst van koffie veilig te stellen werken we aan drie dingen. Transparantie in de gehele koffieketen; het op tafel krijgen van de echte prijs van koffie – een prijs die de verborgen ecologische en sociale kosten meerekent in de inkoopprijs; en samenwerking tussen alle schakels in de keten. Op deze manier proberen we met ons netwerk een markt te creëren voor duurzame koffie, waardoor de koffieboer er uiteindelijk genoeg geld aan overhoudt.”

''We hebben geen zakelijk belang als Futureproof Coffee Collective: ons enige belang is het verduurzamen van de koffiesector'' 

Meine van der Graaf, Business Developer, MVO Nederland

4. Waarom ben jij te zien in het programma De Prijsknaller?

“Vanuit mijn rol bij het Futureproof Coffee Collective ben ik gevraagd om mijn stem te laten horen, omdat wij als onafhankelijk collectief kritisch zijn op het huidige koffiesysteem. We hebben geen zakelijk belang in de koffiesector: ons enige belang is het verduurzamen van de sector. De afgelopen vier jaar heb ik veel rondgekeken en gesprekken gevoerd, waardoor ik inzicht heb gekregen in wat er in de koffiesector speelt. Hoe kan koffie een prijsknaller zijn? Dit programma is een geweldig initiatief, waarin de programmamakers de juiste aandacht aan schenken aan de belachelijk lage prijs die we betalen voor koffie. Ons kopje koffie heeft nu namelijk echt nog een té bittere nasmaak.”

Vanavond is ‘De Prijsknaller’ over koffie om 20.25u te zien op NPO 3, kijk je mee?

Duurzamere koffie op de werkvloer?

Wil je weten hoe je als bedrijf in 5 stappen kan bijdragen aan duurzamere koffie? We vertellen je graag meer. Schrijf je in via onderstaande button in voor de Futureproof Coffee Collective crash course:

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.