Nieuws

MVO Nederland: “De CO2-prijs is de eenvoudigste manier om de vervuiler te laten betalen”

lobby Groene energie 26 mei 2020

MVO Nederland pleit voor een ambitieuzere CO2-prijs dan het kabinet in het conceptwetsvoorstel heeft uitgewerkt. Zo is er hierin geen specifieke prijs opgenomen en pleit het de driehonderd meest vervuilende bedrijven de komende jaren grotendeels vrij van betaling. Uitstel van een effectieve en eenvoudige CO2-heffing brengt volgens MVO Nederland het bereiken van de nieuwe economie in gevaar. Bovendien komt Nederland verder weg te staan van de klimaatdoelen voor 2030 en de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties. “We zijn ontzettend teleurgesteld in het conceptwetsvoorstel, want we vinden de CO2-prijs cruciaal. Het is de meest simpele manier om de vervuiler te laten betalen”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

Het werken met echte prijzen is volgens MVO Nederland een voorwaarde voor het bereiken van de nieuwe economie. Dit betekent dat bedrijven de externe kosten op mens, leefomgeving en maatschappij doorberekenen in de verkoopprijs. MVO Nederland – dat zich op politiek niveau hard maakt voor de belangen van duurzame koplopers – staat voor het introduceren van een in eerste instantie lage CO2-prijs, breed in de economie. Een CO2-prijs van 10 euro per ton kan terugvloeien naar het bedrijfsleven via gerichte subsidies voor vergroening.

Dit standpunt over CO2-beprijzing maakt MVO Nederland ook in een bericht bij de NOS, een artikel in Trouw en de uitzending van Nieuwsuur op dinsdag 26 mei.  Samen met de NVDE reageerde MVO Nederland op de consultatie van het ministerie van EZK over de conceptwet.

 

CO2-beprijzing in jouw organisatie

Als ondernemer aan de slag met CO2-beprijzing maar geen idee waar te beginnen? Download dan ons stappenplan via de knop hieronder.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.