Nieuws

Meer dan 60 procent minder verspilling door verkoop vers ingevroren brood

nieuws Circulaire economie 1 september 2020

Door vers ingevroren brood te verkopen in een supermarkt is de verspilling van oud brood met ongeveer zestig procent te verminderen. Dat is de belangrijkste conclusie uit een Wageningse pilot van MVO Nederland, supermarktondernemer van Jumbo George Verberne en Johan Pater, ondernemer-bakker van BakeFive. Per week bespaart de supermarkt dankzij de pilot gemiddeld 87 broden. Op dit moment is 31 procent van de verkochte halve broden ingevroren.

Eind 2019 introduceerden de partijen onder de titel ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’ een project om verspilling van brood aan te pakken. Brood is een van de meest verspilde voedingsmiddelen in Nederland. Uit onderzoek van de Stichting Samen tegen Voedselverspilling blijkt dat de Nederlandse broodketen jaarlijks ruim 200 miljoen kilo brood en broodgrondstoffen weggooit – bijna 20 procent van de totale productie. De helft gebeurt bij consumenten thuis, 76 miljoen kilo blijft over in winkels en wordt diervoeding of vergist. Het ‘Goudeerlijk Vers Ingevroren’-project was gericht op het voorkomen van die verspilling door het verkleinen van de voorraad dagvers brood bij supermarkten.

Het idee van het project: als het verse brood einde dag uitverkocht raakt, is er nog het Goudeerlijk Vers Ingevroren-brood beschikbaar voor de klant. Dit brood is gelijk na het bakken ingevroren en wordt vanuit een vriezer verkocht. Hierdoor hoeven supermarktbakkerijen niet meer de hele dag vers brood beschikbaar te hebben. Ongeveer 70% van de Nederlanders is al gewend aan brood thuis invriezen om het vers te houden.

“Corona maakte de afgelopen maanden erg onvoorspelbaar, maar door de verkoop van vers ingevroren brood is beschikbaarheid nooit een issue geweest. Ik ben dan ook erg tevreden met de resultaten van het project”, zegt George Verberne. “Uit ons project blijkt dat zelfs klanten die thuis nooit brood invriezen het prima vinden om vers ingevroren brood te kopen zodra dagvers op is. Ze begrijpen dat leegverkopen van dagvers brood verspilling voorkomt, waardoor de klanttevredenheid op hetzelfde niveau blijft.”

“Zowel voor de supermarkt als mij was dit een spannend avontuur. Qua omzet zou ik het misschien niet hebben moeten doen, maar ik anticipeer hiermee op een toekomst waarin mensen verspilling niet meer accepteren”, zegt Johan Pater van BakeFive.

Meer ondernemers volgen

Op basis van de resultaten uit deze pilot gaan ook andere supermarktondernemers vers ingevroren brood verkopen. Doel is om de verkoop van vers ingevroren brood gemeengoed in Nederlandse supermarkten te maken, waarbij met name toeristische locaties interessant kunnen zijn vanwege de grote wijzigingen in vraag.

Dit initiatief is mede mogelijk gemaakt door het Van Kiem Tot Kracht-programma dat MVO Nederland uitvoert voor de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en het ministerie van LNV. Brood is door de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling geselecteerd als een van de focusproductgroepen om voedselverspilling in Nederland significant te verminderen.

De eerste pilot is gestart op 5 december 2019 bij Jumbo Verberne Wageningen. Het initiatief wordt begeleid door MVO Nederland en de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

LINKS

Voor meer informatie:

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.