Nieuws

Mark van Baal: “Laat bedrijven in de oude economie zien dat het anders kan”

nieuws 28 november 2019

Mark van Baal, keynotespreker op NE20, nam ons motto ‘Jouw aandeel in de nieuwe economie’ wel heel letterlijk. Onder het mom ‘Change the world, buy Shell’ riep hij in 2015 mensen op om ‘groene aandeelhouder’ van Shell te worden. Inmiddels telt zijn beweging Follow This ruim 5.000 groene aandeelhouders en zijn de eerste veelbelovende resultaten geboekt.

Van Baal startte zijn carrière als ingenieur. Maar toen hij An Inconvenient Truth, de confronterende klimaatdocumentaire van Al Gore zag, besloot hij zijn loopbaan per direct een andere wending te geven. “Vanaf dat moment kende ik het probleem én de oplossing, en vond ik dat ik er iets aan moest doen. Klimaat-energiejournalist worden leek mij de beste manier.”

Heft in eigen handen

Zo gezegd, zo gedaan. Van Baal schreef jarenlang in kranten en tijdschriften over hoe geweldig het zou zijn als ten minste één energiereus, bijvoorbeeld Shell, het roer zou omgooien en zich volledig zou toeleggen op hernieuwbare energie. De fossiele industrie kan het Klimaatakkoord van Parijs immers maken of breken. “Maar Shell luistert niet naar journalisten”, zegt Van Baal. “En ook niet naar de overheid, of naar Greenpeace. De enige partij waar het bedrijf zijn beslissingen aan toetst, zijn z’n aandeelhouders. Dus ben ik aandeelhouder geworden.”

Hoogtepunt: druk van beleggers doet zijn werk

Van Baal benadrukt dat hij met zijn club aandeelhouders – Follow This – Shell vooral wilde steunen. “Als multinational het roer omgooien is best eng. Support van aandeelhouders is dan noodzakelijk.” Maar met de jaren laat Follow This zijn oproep aan het olieconcern zich aan de doelen van het Klimaatakkoord van Parijs te committeren, steeds luider klinken. Voorlopig hoogtepunt: eind 2017 stelt Shell een eigen klimaatdoel voor álle emissies van het bedrijf – dus ook voor de uitstoot door zijn klanten aan de pomp. “Dat was echt revolutionair”, vertelt van Baal. “Shell zei: ‘het is onredelijk om van ons te verlangen dat we ons aan het Parijsakkoord committeren, want wij kunnen geen verantwoordelijkheid nemen voor de uitstoot die onze producten veroorzaken’. Totdat in 2017 maar liefst zes procent van de aandeelhouders te kennen gaf deze vraag van Follow This juist heel redelijk te vinden. De bedrijfstop voelde wel aan dat ze daar iets mee moesten.”

Neem ook jouw aandeel

Van Baal hoopt dat in 2025 minimaal de helft van de oliebedrijven zich heeft gecommitteerd aan ‘Parijs’. “Om dat te bewerkstelligen, helpt het als de druk op fossiele bedrijven van alle kanten toeneemt. Het is bijvoorbeeld belangrijk om als duurzaam ondernemer voortdurend aan bedrijven in de oude economie te laten zien dat duurzaam ondernemen geen corvée is, maar een businesskans. Daarmee zet je dingen in beweging. Echt iedereen kan het verschil maken. Dat zul je op 23 januari in de Beurs van Berlage wel merken.”

Meer horen over hoe een ‘onbeduidende journalist’ een multinational in beweging kreeg? En hoe jíj het verschil kan maken? Kom op 23 januari naar NE20!

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.