Nieuws

Marcel Schonenberg (Beurs van Berlage): “Andere ondernemers wijzen je op dingen waar je zelf niet snel aan denkt.”

nieuws 6 januari 2020

Beurs van Berlage was ooit het kloppende hart van het kapitalisme. Op 23 januari 2020 is het juist de pressure cooker van de nieuwe economie. Die dag organiseert MVO Nederland daar namelijk het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van Nederland. We spraken algemeen directeur Marcel Schonenberg over zijn verwachtingen van het festival, het nieuwe partnerschap met MVO Nederland en de duurzame ambities van Beurs van Berlage.

Kun je iets vertellen over jullie bijzondere gebouw?

“Beurs van Berlage is in 1903 gebouwd door Hendrik Berlage als beursgebouw. Tien jaar geleden werd het rijksmonument geprivatiseerd en kregen wij de opdracht om er een rendabel gebouw met een maatschappelijke functie van te maken. We zijn een evenementlocatie maar hebben bijvoorbeeld ook escaperooms, restaurants, kantoorruimtes en een Seats2meet. De architect was een socialist die geen lange toekomst zag voor het kapitalisme. Hij creëerde dit gebouw met het idee dat het kon transformeren tot een ‘paleis voor het volk.’ Het is nu inderdaad een bruisende ontmoetingsplek voor iedereen.”

Wat is de reden dat jullie je recentelijk hebben aangesloten als partner van MVO Nederland?

“We zijn een jonge organisatie die pas zo’n tien jaar bestaat. We deden gaandeweg al van alles met mvo, maar het was geen geïntegreerd beleid. Afgelopen jaar maakten we weer een groeispurt. We zien deze fase van ontwikkeling als een mooi moment om aan ons mvo-beleid te gaan werken. Toen MVO Nederland ons benaderde om de locatie te zijn voor het NE20-festival was dat een aanleiding om ook partner te worden en gebruik te maken van jullie expertise. ”

Welke stappen hebben jullie al gezet?

“Nu we aan ons mvo-beleid werken, hebben we een omgevingsanalyse en een stakeholderanalyse gedaan. Ook hebben we onze missie en visie aangescherpt. We zijn bezig met een plan van aanpak en onze doelstellingen. Maar er zijn ook veel dingen die we al deden vanuit onze eigen principes. Zo gebruiken we biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen, is bijna al onze verlichting led en legden we een koelsysteem aan dat ook gebruikt kan worden voor elektrische verwarming zodat we minder gas gebruiken. Sinds kort hebben we een mvo-muur in het gebouw waar medewerkers ideeën op kunnen zetten. We willen iedereen betrekken, het management moet het duurzaamheidsbeleid niet opleggen.”

Waar hoop je dat dat de Beurs van Berlage over tien jaar staat op het gebied van duurzaamheid?

“Ik hoop dat we dan bewezen hebben dat je een monument, dat gebouwd is in een tijd met heel andere normen, een invulling kunt geven om trots op te zijn. Ik denk dat technologische ontwikkelingen hieraan bijdragen. De manier waarop we naar monumenten kijken verandert ook. Isolatie of van het gas afgaan is in een oud gebouw heel ingewikkeld. De monumentenwereld was altijd heel terughoudend. Daarin zie je een kentering. Zonnepanelen waren absoluut onbespreekbaar, nu zijn we daar toch naar aan het kijken.” 

Wat hoop je aan te treffen op NE20?

“Ik hoop veel informatie te krijgen en inspiratie op te doen. Het leuke van MVO Nederland is dat het een platform biedt om van elkaar te leren. Andere ondernemers wijzen je op dingen waar je zelf niet snel aan denkt. Omdat veel medewerkers enthousiast zijn over het nieuwe mvo-beleid zijn we een werkgroep gestart. Die groep gaat het beleid omzetten naar acties, zij zijn ook allemaal aanwezig op NE20.”

Wil jij ook naar het NE20-festival? Dat kan. Op www.ne20.nl vind je meer informatie over het programma en hoe je jouw ticket reserveert.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.