Nieuws

Mannen, stop ons met vragen naar de combinatie gezin en carrière

opinie Inclusief ondernemen 26 augustus 2020

Nederland telt 8,7 miljoen vrouwen en 8,5 miljoen mannen. Ze volgen onderwijs, starten een gezin, hebben zorg nodig, bouwen aan hun carrière en betalen belasting. We hebben hier een volksvertegenwoordiging die de spelregels bepaalt voor dat onderwijs, zorg en belastingstelsel. Maar die vertegenwoordiging is anno 2020 nog lang niet representatief voor hoe ons land eruit ziet. In de Tweede Kamer zijn ‘slechts’ 49 van de 150 Kamerleden vrouw. In het huidige kabinet-Rutte 10 van de 24. Geen van hen is bij één van de persconferenties over de coronamaatregelen aan het woord geweest. Ze zullen wel gedacht hebben dat ze druk waren met hun gezin…

Nu de verkiezingscampagne voor maart 2021 langzaam op gang komt – denk aan de keuze voor Hugo de Jonge en Sigrid Kaag – wordt eens te meer duidelijk hoe we in ons land omgaan met vrouwen die in de politiek de top willen bereiken. Dat merk je het meest in de gesprekken die worden gevoerd met die politieke leiders. Waar Hugo de Jonge wordt geroemd als een ‘Breedsprakige man met een actieplan’, vraagt de media zich af of Kaag ‘wel hard genoeg is om lijsttrekker te worden’ en kwam in haar Op1-interview weer uitgebreid ter sprake wat ze haar kinderen wel niet aandeed. Ik vind dat gek, want waarom komen onderwerpen als gezin en kinderen vrijwel alleen aan bod in gesprekken met vrouwen?

Het moet dus echt anders. Als we een realistische representatie van Nederland in de politiek en het bedrijfsleven willen, is actie nodig. En dan is diversiteit en inclusiviteit essentieel – tot in de top. Dus niet weer met het zoveelste rapport of onderzoek strooien, maar aan de slag. Dat diverse en inclusieve team is namelijk creatiever, boekt betere resultaten en kent een groter draagvlak in de rest van een bedrijf en de maatschappij. En het is hard nodig, Nederland staat op nummer 38 in de World Economic Forum Gender Gap Index, en zakte in 2019 maar liefst 11 (!) plekken.

En dat het kan, bewijst Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland. In 2018 werd zij moeder van een dochter, ze nam zes weken vrij, haar partner werd thuisblijfvader. In september van dat jaar nam ze de baby mee naar een VN-vergadering in New York, zodat ze tussendoor borstvoeding kon geven. Ardern was pas de tweede politiek leider ooit die moeder werd tijdens haar bestuursperiode. En nu ze thuiswerkt tijdens de coronacrisis rent het meisje van tijd tot tijd door haar videogesprekken heen. Prachtig toch?

Het bedrijfsleven – waaronder vele van onze partners – werkt er overigens al hard aan. En de discussie over het vrouwenquotum in 2019 laat zien hoe hoog de gemoederen kunnen oplopen in het maatschappelijke debat. Ik zelf zag het vooral op ons Nieuwe Economie Festival in januari, toen niet alleen een panelgesprek over het quotum de tongen los maakte, maar ook het verhaal van Joris Luyendijk een enorme impact had op het publiek. Bij MVO Nederland staat het dan ook onverminderd hoog op de agenda, al kunnen we het zeker nog veel beter doen. Maar dat afgelopen jaar drie vrouwen uit het management vrijwel tegelijk met zwangerschapsverlof gingen, lijkt me in ieder geval een goed teken.

Kortom: ons vertrekpunt rondom vrouwelijke leiders moet veranderen. Het is essentieel om te komen tot representatie – in de politiek en in het bedrijfsleven. Want dán pas kunnen we zorgen dat alle talent de ruimte krijgt, dat we iedereen meenemen. En dat we werken aan nieuwe rijkdom. Dat dit anno 2020 nog een issue is, kan ik niet over uit. Laat 2021 hét jaar van vrouwelijke leiders worden. En het jaar waarin we die ene vraag over de combinatie tussen gezin en carrière nooit meer hoeven horen.

Doe mee aan ons onderzoek

MVO Nederland en de Universiteit Utrecht doen een onderzoek naar circulair en inclusief ondernemen. Doel is om in kaart te brengen waar bedrijven die circulair en/of inclusief ondernemen tegenaanlopen, waar kansen liggen en welke dilemma’s zij tegenkomen. Onderdeel van het onderzoek is een enquête die door elk bedrijf is in te vullen. Meedoen mag! Het kost je ongeveer 20 minuten en is geheel vertrouwelijk. Klik hier om naar de enquête te gaan. De enquête kan gedurende de hele zomer van 2020 worden ingevuld.

Maria van der Heijden

Geschreven door

Maria van der Heijden

directeur-bestuurder

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.