Nieuws

Maatregelen coronavirus

nieuws 17 maart 2020

‘Ik reken op u.’ Zo eindigde onze premier Rutte zijn unieke speech aan de Nederlanders gisteravond. Net als vele anderen was ik geraakt door zijn verhaal. Heel eerlijk door te zeggen dat we niet weten hoe lang dit duurt en dat we niet alle antwoorden hebben. En vertrouwenwekkend: we doen er alles aan, we staan naast mensen en bedrijven. Vanuit MVO Nederland onderstreep ik deze boodschap van harte: we zijn er voor elkaar en hebben elkaar nodig om deze crisis het hoofd te bieden. De maatschappelijke en economische effecten zijn enorm. We weten dat veel ondernemers getroffen worden door de wegvallende orders; vanzelfsprekend heeft dit een enorme impact op de werkgelegenheid en de omzet.

We willen alle ondernemers binnen en buiten ons netwerk een hart onder de riem steken in deze onzekere tijden. En de bedrijven in de door de overheid gekenmerkte essentiële sectoren bij voorbaat enorm bedanken voor al het (extra) werk dat ze doen.

Als MVO Nederland-team volgen we de richtlijnen van de overheid en het RIVM om zo veel mogelijk vanuit huis te werken. Vanzelfsprekend blijven we ons de komende periode als MVO Nederland inzetten voor onze partners en de versnelling richting de nieuwe economie.

Alle ‘live’ events die tot en met 6 april 2020 op de planning staan gaan niet door. Webinars gaan wel gewoon door. Verder blijven onze medewerkers zo goed als mogelijk bereikbaar. Onze communicatie extern zullen we in het licht van de ontwikkelingen aanpassen, maar veel zal zo blijven als je gewend bent.

Voor vragen en opmerkingen kun je contact opnemen met je contactpersoon bij MVO Nederland of via een van onze andere contactmogelijkheden.

Namens ons MVO Nederland-team,
Maria van der Heijden
Directeur-bestuurder MVO Nederland

[update 18/3]

5 maatregelen voor ondernemers

Het kabinet heeft 17 maart 2020 een fors pakket maatregelen aangekondigd voor zzp’ers, mkb-ondernemers en grootbedrijven. Dit om banen en inkomens te beschermen en de gevolgen van de verspreiding van het coronavirus op te vangen. We hebben er vijf belangrijke voor je op een rij gezet om je verder te kunnen helpen in deze roerige tijd.

1. Vraag een tegemoetkoming in loonkosten aan

Verwacht je omzetverlies? Vraag dan bij het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten aan. Deze geldt voor een periode van drie maanden. Het UWV opent deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) zo snel mogelijk. Meer informatie volgt dan op de website van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

2. Vraag om uitstel van belastingbetaling

Als getroffen ondernemers vraag je ook eenvoudiger uitstel van belasting aan. De Belastingdienst stopt de invorderingen dan direct. Dit geldt voor de inkomsten-, vennootschaps-, loon- en omzetbelastingen (btw). Meer informatie hierover op de website van de Belastingdienst.

3. Maak gebruik van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling

Heb je problemen bij het verkrijgen van bankleningen en bankgaranties? Dan kun je gebruikmaken van de Garantie Ondernemersfinanciering-regeling (GO). Ga daarvoor te rade bij eigen bank of kredietverstrekker. Je leest alvast meer op de website van RVO.

4. HOUD DE compensatieregeling voor zwaar getroffen sectoren IN DE GATEN

De gezondheidsmaatregelen van het kabinet hebben enorme consequenties voor een aantal sectoren. Denk aan de sluiting van eet- en drinkgelegenheden en annuleringen in de reisbranche. Het kabinet komt daarom met een compensatieregeling voor bedrijven in de genoemde sectoren, die het op dit moment uitwerkt. MVO Nederland houdt je hierover uiteraard op de hoogte.

5. Check of je gebruik kunt maken van regelingen bij je gemeente

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers – waaronder zzp’ers – te ondersteunen, zodat ze hun bedrijf kunnen voortzetten. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor deze regeling dus kijk op jouw gemeentewebsite voor meer informatie.

Voor al je overige, praktische vragen kun je als ondernemer terecht bij het KVK Coronaloket.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.