Léon Wijnands van ING: “Parijs halen gaat vooral om wat we wél financieren.”
nieuws Groene energie 19 december 2019
MVO Nederland bestaat in 2019 vijftien jaar. Een uitgelezen moment om terug te blikken op wat ons tot het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Europa heeft gemaakt. En wat we sinds de oprichting in 2004 met inmiddels 2.000 partners hebben bereikt voor de nieuwe economie en een duurzamere wereld. Daarom kijken we in een serie met partners van het eerste uur terug én vooruit. Als achtste in de reeks: Meike Proost en Léon Wijnands van ING.
Meike Proost en Léon Wijnands werken aan het duurzaamheidsbeleid binnen ING. Zij als Sustainability Expert voor ING Nederland, hij als Global Head of Sustainability. Proost: “Mijn verantwoordelijkheid is het aanjagen en vertalen van de wereldwijde strategie van duurzaamheid binnen de Nederlandse organisatie. Ik zorg ervoor dat collega’s op de juiste manier kunnen bijdragen aan deze strategie en het kunnen vertalen naar hun eigen werkzaamheden. Ook ben ik verantwoordelijk voor externe partnerships rondom duurzaamheid, zoals met MVO Nederland.” Leon Wijnands richt zich op het internationale beleid: “Er zijn binnen ING meer dan 53.000 mensen verantwoordelijk voor duurzaamheid. Ik mag daar sturing aangeven door het beleid uit te zetten.”
De transitie financieren
Om dit beleid richting te geven, zet ING in op twee maatschappelijke thema’s: ‘climate action’ en ‘financial health.’ Wijnands: “Met ‘climate action’ willen we onze portefeuille klimaatbestendig maken, in lijn met de doelstelling van het klimaatakkoord van Parijs. Daarvoor hebben we de ‘Terra’-aanpak ontwikkeld. We focussen ons hierbij op de sectoren die verantwoordelijk zijn voor de meeste uitstoot, zoals auto producenten, de cementindustrie en woningen. We meten en benchmarken of en hoe onze leningen in deze sectoren bijdragen aan de Parijs klimaatdoelen. Door dit ‘science based’ en ‘data-driven’ te doen, kunnen we met data volgen hoe we ervoor staan en welke invloed onze portefeuille heeft op het klimaat. Doordat we echte data gebruiken kunnen we er vervolgens ook op sturen.”
Wijnands vervolgt: “Natuurlijk gaat dat beleid over dingen niet doen. Zo willen we in 2025 geen financiering van kolen meer in onze portefeuille hebben. Maar Parijs halen, gaat vooral om wat we wél financieren. Er is bijvoorbeeld andere technologie nodig. We kunnen ervoor kiezen om de automobielindustrie niet te financieren, dan hebben wij een groene balans. Maar de maatschappij wordt daar niet groener van. We willen juist inzetten op waterstof en elektrisch rijden. De vraag is hoe we de transitie kunnen financieren. En daarvoor zul je dan misschien wel je kredietverlening aan de automobielindustrie moeten verhogen.”
Daarnaast ziet ING ook een maatschappelijke rol in de veranderingen voor consumenten rondom klimaatdoelstellingen. Proost: “ Uit onderzoek van ING’s Economisch Bureau blijkt dat de energiekosten tegen 2030 met dertien procent stijgen als je je woning niet verduurzaamt. Daarom lanceerden we een campagne waarbij hypotheekklanten gratis een energielabel voor hun woning konden aanvragen. Hiermee krijgen ze direct inzicht en advies over aanpassingen in de woning die de energie-efficiënte verbeteren zoals isolatie. En verwijzen we klanten naar mogelijkheden voor subsidies om dit te realiseren. Hierin sluiten we ook aan bij bijvoorbeeld publiekscampagnes van de overheid zoals de campagne ‘Iedereen doet wat.’”
Kennis delen
Als je Léon Wijnands vraagt wat zijn hoop is voor de toekomst van ING is hij resoluut: “Ik hoop dat mijn functie straks niet meer bestaat, dat de afdeling duurzaamheid is opgeheven omdat het geïntegreerd is in de hele bedrijfsvoering.” Om tot die nieuwe economie te komen, zien Wijnands en zijn collega een grote rol voor transparantie en samenwerking. Wijnands: “MVO-uitdagingen zijn zo groot dat één enkele bank of één sector het niet op kan lossen. Dat gebeurt alleen in samenwerking.”
Extra reden voor ING om de samenwerking met MVO Nederland de komende jaren te intensiveren. Wijnands ziet het partnerschap vooral als een kans om kennis te delen: “We gaan onze uitdagen op nationaal en multinationaal niveau alleen oplossen door het uitwisselen van kennis. Dan komen we als ING niet alleen iets halen, maar ook iets brengen met onze ervaringen uit het buitenland. Daarbij is het partnerschap ook interessant voor medewerkers die naar jullie events gaan. Het webinar dat MVO Nederland onlangs organiseerde over biodiversiteit geeft ons inzicht in ontwikkelingen. Het is goed dat collega’s die inzichten ook via externe partijen opdoen.”
Een handreiking op NE20
Meike Proost zal een break-outsessie verzorgen op NE20, het duurzaamheidsfestival van MVO Nederland. Proost: “Tijdens de sessie wil ik vooral inzicht geven in hoe het proces van ‘Terra’ is gegaan. Ook daarvoor hebben we intensief samengewerkt met een onafhankelijke NGO en verschillende data-aanbieders. Ik wil die kennis en ervaringen delen. Tegelijk is het een handreiking naar anderen om het nog beter te maken. Het is een mooi moment om feedback op te halen want het blijft een ongoing process.”
Wil jij ook naar het NE20-festival? Dat kan. Op www.ne20.nl vind je meer informatie over het programma en hoe je jouw ticket reserveert. Je leest daar ook meer over de break-outsessie van Meike Proost rondom de ‘Terra’-aanpak van ING.
Links
Lees hier ook de andere interviews uit de reeks:
- Frans Beckers, oprichter van FBBasic
- Wineke Haagsma, directeur corporate responibility PwC
- Laurens Drogendijk, oprichter en directeur van Band op Spanning
- Folkert van der Molen, marketingmanager bij Sustainalize en oprichter van duurzaam-ondernemen.nl
- Frank Becker, manager marketing & sales bij Dienst Justitiële Inlichtingen
- Youri Schenau, manager duurzaamheid bij Arcadis
- Rodney Nikkels, medeoprichter van Chocolatemakers