Nieuws

Leiderschap nemen is ook kwetsbaar durven zijn

opinie Nieuwe Rijkdom 29 oktober 2019

Ineens waren ze er: de hartkloppingen voelde ik tot in mijn keel. Was ik bang? Ik weet het niet. Wel merkte ik dat ik me naakt en kwetsbaar moest opstellen om dit tot een succes te maken. En dus deelde ik mijn gevoel met het managementteam dat verwachtingsvol om me heen zat. En achteraf was ik daar blij mee. Ik realiseerde me ineens hoe effectief het kan zijn om je kwetsbaar op te stellen. Ook in leiderschap.

Mijn situatie draaide om een organisatieopstelling: een methode uit de systeemtheorie die een organisatie als een sociaal systeem beschouwt. Onderdelen beïnvloeden elkaar en daar zitten soms verstoringen in waardoor een systeem minder goed werkt. Een effectieve theorie, maar wel een waarin je je kwetsbaar moet opstellen om het tot een succes te maken. Of het de essentieel succesfactor was weet ik niet, maar we hebben mede doordat ik mijn gevoel deelde als team veel lessen geleerd over ons systeem bij MVO Nederland. Ik had die hartkloppingen echt niet verwacht, ze waren er wel én ik besloot ze niet te negeren maar ze te benutten.

Nieuwe manier van werken

Bij MVO Nederland zijn we als beweging van ondernemers bezig de transitie naar een nieuwe economie te versnellen. Dat vraagt ook om een nieuwe manier van werken. Het vraagt om samenwerken vanuit een gedeeld gevoel van urgentie. Maar transities zijn complex en brengen veel onzekerheid met zich mee. Als leider – maar ook als ondernemer – dien je dingen wezenlijk anders te doen. Je loopt voorop in dat proces, terwijl je ook onbekende wegen inslaat.

Voor zo’n gezamenlijke zoektocht zijn andere kwaliteiten nodig dan gangbare kwaliteiten voor een leider. Ik denk aan lef. Aan liefde. Aan daadkracht en dienstbaarheid. Maar de belangrijkste – en daar kwam ik in dit geval nogmaals achter – is misschien wel kwetsbaarheid. Een eigenschap die niet veel leiders als onderdeel van hun pakket zien. Je hoeft niet alles te weten, laat juist zien wat je zelf moeilijk vindt in die transitie. Deel dat met anderen. Je wordt er zelf sterker van. En het biedt anderen de kans om jou te helpen en om zelf op te staan.

Wees een leider

Gelukkig gebeurt het steeds meer dat leiders deze kwetsbaarheid durven te tonen. Zo was ik laatst op een bijeenkomst van een partner waar ik de directeur hoorde zeggen: ‘help, het gaat niet goed en ik weet niet hoe we verder moeten.’ Ik heb het tot op de dag van vandaag onthouden. En dat is niet voor niets.

Meer weten over het belang van leiderschap voor de nieuwe economie? Bezoek op 23 januari 2020 ons event NE20 (nieuwe economie ’20), het grootste zakelijke festival voor ondernemers in de nieuwe economie. De datum staat, het programma volgt spoedig. Ik hoop je daar te mogen ontmoeten, leider van de toekomst!

Deze column is geschreven op basis van een sessie die ik gaf op Springtij Forum 2019. Hier ben ik ook geïnterviewd door New Business Radio over deels hetzelfde onderwerp.

Maria van der Heijden

Geschreven door

Maria van der Heijden

directeur-bestuurder

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.