Nieuws

Leestip: de populairste blogs van 2019

nieuws 31 december 2019

In 2019 hebben we samen met onze partners verder toegewerkt naar de nieuwe economie. Een van de belangrijkste manieren om dat voor elkaar te krijgen is anders omgaan met grondstoffen – bijvoorbeeld in de kledingsector. Niet vreemd dat dat precies het onderwerp is van onze meest populaire blog van het jaar. Nu het jaar ten eind is, is het ook goed om nog eens terug te kijken en te lezen. Zo in de kerstvakantie doen wij vast een voorzet met onze vijf meest gelezen blogs van het jaar. Verdiep je nog eens in circulaire kleding, de rol van kwetsbaarheid voor leiderschap en de SDG’s bijvoorbeeld.

1. Circulaire kleding? Hier kan je terecht

Met steeds sneller wisselende collecties en absurd lage prijzen is de kledingsector een sector die een stuk duurzamer kan. Gelukkig zijn er genoeg bedrijven die hieraan werken. Het aanbod van circulaire kleding groeit. Vooral in bedrijfstextiel worden al gedurfde stappen richting de nieuwe economie gezet. In deze best gelezen blog van 2019 verzamelt onze textielexpert Michiel van Yperen een groeiende lijst met circulaire kledingmerken.

Lees ‘Hier koop je circulaire kleding’

 

2. Leiderschap nemen is ook kwetsbaar durven zijn

In haar populairste column van dit jaar pleit onze directeur Maria van der Heijden voor het tonen van kwetsbaarheid – juist als leider. De transitie naar een nieuwe economie is nu eenmaal complex en er zijn geen pasklare antwoorden. “Je hoeft niet alles te weten, laat juist zien wat je zelf moeilijk vindt in die transitie. Deel dat met anderen. Je wordt er zelf sterker van. En het biedt anderen de kans om jou te helpen en om zelf op te staan.”

Lees ‘Leiderschap nemen is ook kwetsbaar durven zijn’

 

3. ‘Circulaire economie’ mag geen ‘buzzword’ worden

Het woord ‘circulaire economie’ wordt 57 keer genoemd in het Klimaatakkoord. Een mooi teken, maar onze directeur politiek en economie Michel Schuurman waarschuwt in zijn blog voor ‘circle-washing.’ Hoewel het klimaatakkoord vooral gaat om energieverbruik, spelen grondstoffen daarin ook een grote rol. Goed dus, dat er in het Klimaatakkoord aandacht voor is. Maar in een aantal passages vindt Schuurman de context vrij hol. Het zou jammer zijn als ‘circulaire economie’ een nieuw ‘buzzword’ wordt. Want er liggen volop kansen. Vooral wat betreft circulair bouwen en Rijksinkoop ziet hij enorme potentie. Vandaar de oproep: zet die mooie woorden om in actie.

Lees  ‘Circulair ondernemen vraagt meer dan mooie woorden.’

 

4. Met deze zes stappen draag je bij aan de als Sustainable Development Goals

Als internationaal duurzaam ondernemer kun je eigenlijk niet om termen als Sustainable Development Goals (SDG’s), Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO), en OESO-richtlijnen heen. Termen die soms lastig te doorgronden zijn, maar wel een belangrijke rol spelen in jouw internationale mvo-beleid. Om de SDG’s (door de VN vastgestelde duurzaamheidsdoelen) te halen is snelle actie nodig. Het verbinden van jouw IMVO-beleid aan de SDG’s kan hier een positieve rol in spelen. In deze blog legt IMVO expert Stefan Roolvink je in zes stappen uit hoe je dit kunt doen.

Lees ‘internationaal duurzaam ondernemen: dit is hoe jouw bedrijf bijdraagt aan de SDG’s

 

5. Ondernemen in de nieuwe economie: geen of-of maar en-en

Duurzaamheid wordt steeds meer omarmt. Maar het betekent dat we de grenzen van de aarde moeten accepteren en dat roept soms spanningen op. Je ziet dat bijvoorbeeld in de discussie rondom stikstof. Het valt Michel Schuurman op dat we in zo’n geval ineens collectief of-of gaan denken. Volksgezondheid en het milieu vinden we belangrijk, maar niet ten koste van de economie en onze eigen belangen. Gelukkig ziet hij in ons netwerk genoeg voorbeelden van en-en denken. Én bouwen én werken aan het terugdringen van de stikstofuitstoot, bijvoorbeeld. Dat is ondernemen in de nieuwe economie.

Lees ‘Ondernemen in de nieuwe economie: geen of-of maar en-en’

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.