Koploper Marcel de Waal (Mondial Movers): “Zelfs in een vervuilende sector kun je verschil maken.”
nieuws 23 oktober 2020
Om tot het kantelpunt naar de nieuwe economie te komen, zijn grote en innovatieve bedrijven onmisbaar. De leiders van die bedrijven werken met visie en lef aan de transitie. In de interviewserie ‘Koploper uitgelicht’ vragen we elke maand een bedrijf uit ons Koplopernetwerk of Grote Bedrijven Netwerk naar hun ambities en de kansen die zij zien om onderdeel te zijn van die transitie. Marcel de Waal is directeur van Mondial Movers, een samenwerkingsverband van familiebedrijven in de verhuisbranche dat zowel de particuliere als zakelijke markt bedient met landelijke dekking. Zijn doel is om te laten zien dat je in elke sector verschil kunt maken.
Wanneer Marcel de Waal opsomt wat zijn bedrijf allemaal doet naast verhuizen, begrijp je waarom Mondial Movers het Keurmerk Sociale Onderneming heeft mogen ontvangen. Om zo’n status te verwerven moet je aantoonbaar bijdragen aan de SDG’s (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. En dat doet het, volgens de Waal: “Natuurlijk ligt de focus bij ons op het verduurzamen van ons wagenpark, maar we kijken ook naar andere onderdelen. Op sociaal vlak, door jongeren die moeilijk werk vinden een interne opleiding te bieden. Maar ook op het gebied van circulariteit, door achtergebleven meubels na een verhuizing niet bij het grofvuil te laten belanden.”
Op het gebied van het terugdringen van schadelijke uitstoot via de inzet van groene energie is Mondial Movers een echte koploper. In 2011 bouwde het bedrijf bijvoorbeeld als eerste ter wereld een fossiele wagen om tot een volledig elektrische vrachtwagen. “Zo’n model bestond toen nog niet”, vertelt de Waal. “Zo waren we het eerste bedrijf in Nederland dat koos voor volledig elektrisch verhuisvervoer. En ook op het vlak van waterstof zijn we er snel bij – dankzij deelname aan een Europese pilot konden we dit jaar de eerste verhuizing op waterstof ook op onze naam zetten.”
De ambitie voor Mondial Movers ligt de komende jaren echter nog niet bij het rijden op waterstof: “Onze eerste prioriteit is de aanschaf van meer elektrische wagens. We hebben er nu al drieënveertig, van verhuiswagens en bestelauto’s tot personenauto’s. Daarmee zijn we binnen de branche koploper. De wens is dat ons wagenpark in 2030 voor het overgrote deel elektrisch is.”
Samenwerking met gemeentes
Het bedrijf is verder betrokken bij verschillende gemeentes. Mondial Movers is één van de convenant partners die samen met de gemeente Rotterdam het doel van de Zero Emissie Stadslogistiek realiseren. Met gemeente Tilburg lopen gesprekken voor een vergelijkbaar plan en in Amsterdam doet het bedrijf dit al.
Het verduurzamen van de eigen kantoorpanden beschouwt de Waal als een eenvoudiger project, omdat medewerkers veelal onderweg zijn en weinig op kantoor komen. Ook daarin zet het bedrijf flinke stappen. “Er is een kantoorruimte aangebouwd en dat is niet langer aangesloten op het gas netwerk. Die ruimte verwarmen we met zonne-energie die we opwekken met de zonnecollectoren op onze daken en de gevels. Ons doel is om de helft van de kantoren in 2025 gasvrij te maken en op termijn helemaal van het gas af te gaan.”
Mondial Movers is ook ondertekenaar van het Green Recovery Statement waar ook MVO Nederland aan bijdroeg. Een logische stap in hun rol als koploper. “Het streven is om onze branche en klanten te laten zien dat zelfs een vervuilende sector verschil kan maken in het verminderen van CO2-uitstoot. Wij zijn gedreven door planet en people, zonder ons te schamen voor het profit-deel van ondernemen. Wij willen laten zien dat het kán en daarmee ook anderen inspireren.”
Die keuze voor maatschappelijke impact voelt voor de Waal niet meer dan logisch. “Mondial Movers bestaat uit familiebedrijven waarvan sommigen al worden gerund door de derde of vierde generatie. Dan wil je gewoon dat de wereld over veertig jaar nog steeds leefbaar is. Het gaat om je kinderen en kleinkinderen.”
Links
Bekijk ook de andere interviews uit de reeks: