Nieuws

Koploper Marc van Houten (MAAS): “Dit eerlijke verhaal gaat dingen veranderen.”

nieuws Echte prijzen 25 juni 2020

Om tot het kantelpunt naar een nieuwe economie te komen, zijn grote en innovatieve bedrijven onmisbaar. De leiders van die bedrijven werken met visie en lef aan de transitie. In de interviewserie ‘Koploper uitgelicht’ vragen we elke maand een bedrijf uit ons Koplopernetwerk of Grote Bedrijven Netwerk naar hun ambities en de kansen die zij zien om onderdeel te zijn van die transitie. Marc van Houten is CSR-directeur bij MAAS, dat zakelijke klanten voorziet van voeding en dranken uit automaten. Een van zijn doelen is het in beweging krijgen van de koffiemarkt: “het is tijd voor een eerlijke koffieprijs in de héle keten.”

MAAS voorziet via koffiemachines een groot deel van werkend Nederland van hun dagelijkse kop koffie. Het bedrijf levert machines en automaten voor koffie, thee, frisdranken en snacks. MAAS plaatst en vult de machines, die overwegend staan bij bedrijven, instellingen, overheden, op stations en bij universiteiten. Van alle producten zijn koffie en thee misschien wel de belangrijkste producten in het duurzaamheidsbeleid van MAAS. En dan vooral de prijs daarvan, want die is, volgens van Houten “bedroevend laag.”

Met name de boeren in koffieproducerende landen krijgen weinig voor hun koffie, vertelt Van Houten: “De prijs van ongebrande bonen is gewoon laag. Wij krijgen zo’n vijftien cent voor een kop koffie, de boer één cent. Een dan heb ik het alleen nog maar over het economische aspect. Want de milieu-impact wordt niet meegerekend, terwijl boeren last hebben van klimaatverandering. Daarbij heeft de productie van koffie ook negatieve impact op de biodiversiteit en de bodemkwaliteit. In een eerlijke prijs zou je die kosten ook mee moeten nemen.”

Een heftige markt

De koffiemarkt is een heftige markt. Een die volgens Van Houten nog te veel gaat over de prijs. “In de horeca betalen mensen rustig een paar euro voor hun cappuccino. Maar voor de zakelijke markt is koffie een kostenpost. De werkgever is degene die de koffie betaalt voor zijn medewerkers. Als die niet bereid is om meer te betalen, houdt dat de prijsdruk in stand.”

Om een betere verdeling in de keten tot stand te brengen, startte MAAS het ‘IMPACT@ORIGIN duurzaamheidsprogramma,’ een van de drie pijlers binnen het duurzaamheidsbeleid van MAAS waarbij de Sustainable Development Goals (SDG) leidend zijn. “Binnen dit project kopen we onze koffie niet alleen in Ethiopië, maar wordt het daar ook gebrand en verpakt”, vertelt van Houten. Dit sluit aan bij de ambitie van het Futureproof Coffee Collective waar MAAS onderdeel van is. Binnen deze samenwerking onder leiding van MVO Nederland werkt een twintigtal koffiebedrijven aan een rekenmethode om de echte prijs van koffie inzichtelijk te maken.

De hele keten in kaart

Van Houten richt zich binnen die samenwerking op ‘de voorkant,’ het deel van de wereld waar hun afnemers zitten. “Veel initiatieven rondom eerlijke prijzen stoppen bij de boer of de koffiebrander. Daarom focussen wij ons binnen Futureproof Coffee Collective op ons eigen stuk van de keten. We geven volledige transparantie over onze inkomsten en kosten zoals die van het leveren van koffie en het onderhouden van machines. Want om een eerlijke prijs te kunnen berekenen moet je de héle keten in kaart brengen.”

Van Houten zoekt de samenwerking binnen een project als Futureproof Coffee Collective bewust op. Soms ook door merken op te nemen in hun assortiment. “Het zijn vaak juist kleinere bedrijven die sterk zijn in het ontwikkelen van duurzame projecten. Doordat wij naast onze eigen merken ook dit soort merken aanbieden, geven wij deze bedrijven volume. Zo werken we samen met deelnemer Moyee Coffee, dat met hun blockchain-methode pionier is in transparantie.” Ook buiten het ‘Collective’ wordt samengewerkt. Zo vertelt van Houten over Heilige Boontjes, waar mensen met een besproken verleden een nieuwe kans krijgen en mogen werken. “Doordat ze onderdeel zijn van ons assortiment kan dit merk opschalen en zit hun koffie straks landelijk in de koffiemachines van de Nederlandse politie.”

Over de ontwikkelingen in de koffiesector is Van Houten positief. “Ik zie de markt al in beweging komen en er zijn partijen die wèl bereid zijn iets meer voor hun koffie te betalen. Het bieden van transparantie is daarin echt de sleutel. MVO Nederland heeft als onafhankelijke partij een belangrijke rol in deze bewustwording. Ik ben ervan overtuigd dat er dingen gaan veranderen als we dit eerlijke verhaal blijven vertellen.”

LINKS

 

 

Bekijk ook de andere interviews uit de reeks:

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.