Nieuws

Koploper Frans van Drimmelen (Dröge & van Drimmelen): “Blijf altijd een stap voor op de rest.”

nieuws 26 maart 2020

Om tot het kantelpunt naar de nieuwe economie te komen, zijn grote en innovatieve bedrijven onmisbaar. De leiders van die bedrijven werken met visie en lef aan de transitie. In de interviewserie ‘Koploper uitgelicht’ vragen we elke maand een bedrijf uit ons Koplopernetwerk of Grote Bedrijven Netwerk naar hun ambities en de kansen die zij zien om onderdeel te zijn van die transitie. Frans van Drimmelen – oprichter lobbybureau Dröge & van Drimmelen – en Pepijn Duijvestein – directeur van programma en adviesbureau Dr2 New Economy, tevens dochteronderneming van Dröge & van Drimmelen – helpen bedrijven met geld verdienen door goed te doen.

Dröge & van Drimmelen ondersteunt klanten met hun positionering en de belangenbehartiging rondom maatschappelijke thema’s. Ze bieden hulp bij lobbyactiviteiten en bedrijfscommunicatie. Dochteronderneming Dr2 New Economy werd later opgericht. Dit bedrijf voorziet klanten vooral van strategisch advies. Beide ondernemingen hebben hetzelfde doel: de wereld beter maken.

Verdienmodellen voor een circulaire toekomst

Een van de meest recente projecten waar Dr2 New Economy aan heeft gewerkt, is het sluiten van ketens in de bouw. Samen met de provincie Noord-Holland voerden ze pilots uit. Duijvestein: “Uit onderzoek van Metropoolregio Amsterdam bleek dat in Noord-Holland op jaarbasis voor zeshonderd miljoen euro aan bouw- en sloopmaterialen beschikbaar is. Een groot deel daarvan is hout. Wij zagen daarin financiële kansen voor bedrijven die willen werken aan de circulaire economie.”

Het project heeft inzichtelijk gemaakt wat er nodig is om de keten te sluiten. Dr2 New Economy ontwikkelde bijvoorbeeld een rekenmodel waarmee je ketenbreed de marktwaarde van materialen uit sloop kunt berekenen. Want die ligt heel anders dan de prijs van een houten balk die je nieuw uit het buitenland bestelt.

Het project leverde de Circular Award in de categorie public op, een prijs die innovatieve circulaire bedrijven en projecten in de spotlight zet. Een grote verassing. “We schreven ons niet zozeer in om te winnen maar meer om aandacht te vragen voor circulaire projecten. Voor we het wisten stonden toch we op het podium, een bekroning voor ons werk.”

Het project toont aan dat er veel mogelijk is met hout uit slooppanden. Maar dat vraagt wel om een andere manier van kijken en samenwerken. “De kracht zit hem in het veranderen van het verdienmodel. Het slopen, verwerken en opslaan van sloophout kost geld. De spijkers moeten eruit. Het werkt alleen als partijen geen grote marges op de prijs zetten. Betrokkenen moeten met elkaar in gesprek. De architect die de materialen gaat gebruiken moet eigenlijk al in het slooppand komen kijken. Het is best complex, maar ik zie dat iedereen heel welwillend is.”

Het is allemaal nog veel te lief

Het circulaire project past goed bij het gedachtegoed van moederbedrijf Dröge & van Drimmelen dat zich al jaren inzet voor duurzaamheid door vorm te geven aan een radicale lobby. Directeur Frans van Drimmelen sloot zich aan bij de Groene Zaak, dat later opging in MVO Nederland, om daarin samenwerking te zoeken. Nog steeds is hij lid van de raad van partners van MVO Nederland. Hij ziet dat steeds meer ondernemers naar de nieuwe economie toe willen. “Maar we moeten laten zien dat we nog veel meer kunnen. Koplopers moeten verder vooroplopen.” Duijvestein vult Van Drimmelen aan: “Het is allemaal nog te lief, we zijn eigenlijk pas net begonnen.”

Met hun ‘20/20 Start-ups’-project zet Dröge & van Drimmelen daarom nog wat meer vaart achter de transitie. Dit project houdt in dat ze hun twintigjarige bestaan vieren door twintig start-ups te voorzien van gratis advies. Van Drimmelen: “Veel start-ups hebben goede ideeën om de wereld beter te maken, maar lopen tegen wet- en regelgeving aan. Dan gaan wij praten met overheden. En dat heeft impact. Een van de start-ups richt zich op kweekvlees. Daar zijn nu vragen over gesteld in de Tweede Kamer.”

Bedrijven helpen om verder voorop te lopen in de transitie naar een nieuwe economie, dat is eigenlijk wat beide organisaties doen. Niet voor niets zijn Dr2 New Economy en Dröge & van Drimmelen onderdeel van het Koplopernetwerk van MVO Nederland. Een netwerk waar Van Drimmelen sterk in gelooft. “Koplopers lopen vooruit. Dat is de kracht. Mijn advies aan bedrijven is om altijd een stap voor te zijn op de rest, daar valt uiteindelijk ook geld mee te verdienen.”

Ben jij ook een ambitieuze ondernemer die voorop loopt in de nieuwe economie? Ontdek wat het Koplopernetwerk voor jou kan betekenen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns en blogs, nieuws en events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en gebruiken je mailadres alleen voor mails waarvan je hebt aangegeven deze te willen ontvangen.