Nieuws

Koploper Arjan de Draaijer (KPMG): “Het meten van impact levert winst voor bedrijf en samenleving”

nieuws Nieuwe Rijkdom 24 november 2020

Om tot het kantelpunt naar de nieuwe economie te komen, zijn grote en innovatieve bedrijven onmisbaar. De leiders van die bedrijven werken met visie en lef aan de transitie. In de interviewserie ‘Koploper uitgelicht’ vragen we elke maand een bedrijf uit ons Koplopernetwerk of Grote Bedrijven Netwerk naar hun ambities en de kansen die zij zien om onderdeel te zijn van die transitie. Arjan de Draaijer doet dat als Managing Partner bij KPMG Sustainability Netherlands. Zijn afdeling binnen de accountants- en adviesorganisatie helpt klanten onder andere bij het meten van hun maatschappelijke impact.

Waar Arjan de Draaijer jaren geleden vaak sprak met CSR-afdelingen, zijn het tegenwoordig voornamelijk boardrooms waar hij leidinggevenden adviseert over ‘nieuwe rijkdom’. De Draaijer: “Het wordt steeds belangrijker voor bedrijven om stil te staan bij hun niet-financiële, maatschappelijke impact. Met impact valuation en integrated reporting maak je die waarde meetbaar en inzichtelijk.”

Die niet-financiële impact kan positief of negatief zijn. “Bij True Value kijk je naar zaken als de maatschappelijke kosten van een ton CO2, of je invloed op de gezondheid van mensen en de maatschappelijke kosten of baten die daarmee gepaard gaan. Het zijn daarmee geen directe kosten of baten voor het bedrijf, je ziet het niet meteen terug op de jaarrekening. Maar het is daarop uiteindelijk wel van invloed. Uiteindelijk brengt schade aan het milieu of mensen ook schade aan jouw bedrijf, want bedrijven kunnen niet succesvol zijn in een samenleving die tekortschiet.”

Maak maatschappelijke impact inzichtelijk

Door verschillende soorten maatschappelijke impact te becijferen, kun je ze met elkaar vergelijken. De Draaijer noemt NS als voorbeeld: “NS heeft hier gebruik van gemaakt om de maatschappelijke impact van mogelijke dienstregelingswijzigingen in te schatten. Zo is NS in staat om de maatschappelijke impact van verschillende opties te kwantificeren’’.

Er zijn genoeg redenen voor bedrijven om naar hun maatschappelijke impact te kijken, vertelt De Draaijer. “Ten eerste heeft duurzaamheid inmiddels een plaats verworven in de maatschappij. Dat zie je terug in de vraag van consumenten, met name jongeren. Ook zien veel bedrijven in dat duurzaamheid belangrijk is voor hun eigen succes op lange termijn. Daarom gebruiken bedrijven ‘impact valuation’ steeds vaker bij het bepalen van hun beleid en investeringen. Ook is het een manier om aan aandeelhouders en andere stakeholders te laten zien waar je als bedrijf staat. Het feit dat er op veel vlakken wetgeving aan zit te komen speelt ook mee.”

Het systeem is uit balans

Deze manier van meten en rapporteren kan een grote rol spelen in de nodige systeemverandering, stelt De Draaijer. “Ik denk dat we als samenleving wel tot de conclusie zijn gekomen dat het kapitalisme zoals we dat nu benaderen uit balans is. Winst en eigenbelang staan voorop, met als resultaat dat het ons gezamenlijke belang in de weg staat. We nemen beslissingen die het menselijk- en natuurlijk kapitaal uithollen, terwijl we daar allemaal van afhankelijk zijn.”

Als je De Draaijer vraagt hoe de wereld er na zo’n systeemverandering uit moet zien dan verwijst hij naar de Sustainable Development Goals. “Die doelen zie ik als de blueprint voor een economie gebaseerd op ‘nieuwe rijkdom’. Heel in het kort komt dat neer op low-carbon, circulair, inclusief en zonder schade aan mensen.”

Partnership is de enige manier

Over wat er nodig is voor de transitie is De Draaijer stellig. “Partnership is de enige manier om er te komen. Iedereen moet hetzelfde beeld hebben van wat nieuwe rijkdom inhoudt en dat als gezamenlijk doel voor ogen houden. Dat lukt alleen als we met elkaar in gesprek gaan en voorbij ons eigenbelang gaan kijken. Organisaties en hun leiders moeten daarvoor uit hun huidige rollen durven stappen.”

Vandaar ook dat De Draaijer aanbood om samen met zijn collega Nikki van Dam, senior consultant bij KPMG, een Innovatietraject Nieuwe Rijkdom te begeleiden voor partners van MVO Nederland. “Wij geloven dat we met True Value een stuk van de puzzel in handen hebben voor het realiseren van de nieuwe economie. In het traject kregen deelnemers inzicht in de mogelijkheden en deelden ze ervaringen. Voor ons is dat het perfecte voorbeeld van ‘nieuwe rijkdom’. Wij bieden dit aan omdat we willen bijdragen aan de transitie. Maar indirect levert het ook business op. Zo zie je dat het helemaal geen tegenstelling is. Het meten van impact levert winst voor bedrijf en samenleving.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.