Nieuws

Koploper Anno Drenth (Tauw): “Als bedrijf bijdragen aan biodiversiteit is bijna te simpel voor woorden.”

nieuws Biodiversiteit 19 juli 2020

Om tot het kantelpunt naar een nieuwe economie te komen, zijn grote en innovatieve bedrijven onmisbaar. De leiders van die bedrijven werken met visie en lef aan de transitie. In de interviewserie ‘Koploper uitgelicht’ vragen we elke maand een bedrijf uit ons Koplopernetwerk of Grote Bedrijven Netwerk naar hun ambities en de kansen die zij zien om onderdeel te zijn van die transitie. Anno Drenth is programmamanager duurzaamheid bij Tauw, een Europees advies- en ingenieursbureau dat zich richt op het verduurzamen van de leefomgeving. Het tegengaan van de wereldwijde afname van biodiversiteit is steeds belangrijker in zijn werk: “Ik ben heel enthousiast over toenemende aandacht voor biodiversiteit en de aanpak ervan, maar we zijn er nog niet.”

Anno Drenth is een positief ingesteld mens. Desalniettemin benadrukt hij dat de toegenomen aandacht voor biodiversiteit hard nodig is: “Er zijn de laatste jaren veel onderzoeken verschenen die aantonen dat achteruitgang van biodiversiteit omvangrijk is. De impact ervan wordt ook steeds groter en zichtbaarder. Zo zijn er plekken op de wereld waar de bestuiving van gewassen in gevaar komt en met de hand of mechanisch moet gebeuren omdat er te weinig insecten zijn.”

Tauw krijgt dan ook steeds vaker adviesvragen over het behoud van gezonde ecosystemen. “Overheden namen biodiversiteit de laatste jaren al op in hun beleid en nu zien we ook vaker vragen vanuit het bedrijfsleven binnenkomen. Onder andere ProRail, Wehkamp en Heineken richten hun terreinen al in met oog op een bijdrage aan biodiversiteit van lokale ecosysteem. Ik word daar superenthousiast van.”

Te simpel voor woorden

Biodiversiteit kan voor een ondernemer klinken als iets ingewikkelds en kostbaars. Maar Drenth legt uit dat dat wel meevalt: “Het bijdragen aan biodiversiteit is bijna te simpel voor woorden. Met kleine ingrepen kan je al heel veel doen. Het belangrijkste is om met de inrichting aan te sluiten op het lokale ecosysteem en daarbinnen op het bedrijfsterrein zogenaamde ‘stepping stones’ te creëren. Want het grootste probleem van infrastructuur en bebouwing is de doorkruising van het landschap. Natuurlijke gebieden (ecosystemen) zijn daardoor niet meer met elkaar verbonden. Wat insecten en andere dieren daarom nodig hebben, zijn groene plekken, tunnels of wateren die deze ecosystemen weer met elkaar verbinden.”

Toch kan je niet zomaar in het wilde weg struiken gaan planten en nestkastjes op gaan hangen, benadrukt Drenth. “De aanpassingen zijn vaak eenvoudig, maar de juiste aanpak verschilt per locatie. Elk ecosysteem is anders, dus heb je kennis en inzicht nodig om maatwerk te leveren. Je moet eerst vaststellen door wat voor natuurgebieden je omringd bent en wat lokale soorten zoals insecten en vogels als leefomgeving nodig hebben. Om die reden hebben wij een Stresstest ontwikkeld die inzicht geeft in welke factoren het meest storend zijn in een gebied, zodat je ingrepen kunt doen die echt impact hebben en daarmee de natuurlijke leefomgeving herstellen.”

Je knapt ervan op

Het mooie van groen realiseren, is dat mensen er ook van opknappen. Ze worden er gezonder en blijer van, vertelt Drenth, die verschillende onderzoeken kent die dat beamen. “Als werknemers  in hun pauze kunnen wandelen door een groene omgeving, komen ze energieker terug dan wanneer ze langs blokken beton lopen. Het is zelfs aangetoond dat meer bewegen en vaker naar buiten gaan het ziekteverzuim onder medewerkers kan terugbrengen.”

De belangrijkste reden om biodiversiteit in beleid op te nemen blijft voor Drenth echter de waarde die het toevoegt aan het ecosysteem. “Als we met zijn allen naar een nieuwe economie willen toewerken dan móet je natuurinclusief denken. En als we biodiversiteit geen aandacht geven in de klimaatdoelen, gaan al die andere ingrepen het tij niet keren. Daarom moeten we wat mij betreft vooral ook inzetten op natuurherstel. Aan ons zal het niet liggen.”

Teken voor een ambitieus Biodiversiteitsakkoord

Wij geloven dat de bescherming van de natuur essentieel is voor onze toekomst en dat bedrijven een sleutelrol hebben bij het terugdraaien van natuurverlies. We zullen concreet actie moeten ondernemen om dit verlies terug te draaien, zodat onze economie en samenleving kunnen blijven floreren. Onderteken daarom de Call To Action en laat ons tevens weten wat jouw organisatie doet op het gebied van biodiversiteit.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.