Nieuws

Kijk bij rijksfinanciën naar hier en nu, maar ook naar later en elders

opinie Nieuwe Rijkdom 15 mei 2019

Minister Hoekstra presenteert vandaag op Verantwoordingsdag ongetwijfeld mooie financiële cijfers. Maar wat ontbreekt zijn zaken als geluk en gezondheid en welke impact onze welvaart op de rest van de wereld heeft. Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland, pleit daar meer oog voor te hebben.

We weten allemaal dat geld niet gelukkig maakt. Toch is ons hele economische systeem gericht op financiële winst. De economie ‘doet het goed’ als zij groeit. Bedrijven en landen worden het gemakkelijkst getypeerd aan de hand van hun omzet of bnp. Daarom staat minister Hoekstra van financiën vandaag weer in de Tweede Kamer met zijn koffertje vol financiële stukken. Niet die van Prinsjesdag, maar van Verantwoordingsdag – de derde woensdag in mei. Hij presenteert dan de financiële jaarverslagen van het Rijk over 2018. Ongetwijfeld positieve cijfers; het gaat ons economisch voor de wind. Maar wat nog ontbreekt, is hoe het er in Nederland voor staat met zaken als geluk, gezondheid, onderwijs, sociale contacten, een betaalbare woning, natuur en het klimaat. Én welke impact onze welvaart heeft op de rest van de wereld. Terwijl dat minstens zo belangrijk is.

Het vormt voor kabinet en Kamer de mogelijkheid tot ‘geïntegreerde verslaglegging’: het combineren van financiële cijfers met niet-financiële prestaties, bijvoorbeeld over de sociale, ecologische en economische ontwikkeling. Koplopers in het duurzame bedrijfsleven zijn hier al mee aan de slag. Positieve maatschappelijke impact staat bij hen op gelijke voet met financiële groei. Zo publiceerde ABN Amro afgelopen maart haar Integrated Annual Review 2018, waarin ze beschrijft hoe ze waarde creëert voor stakeholders en maatschappij. Niet alleen als bank en financiële dienstverlener, maar ook als werkgever en belegger.

Brede blik

Een ander voorbeeld is Philips. Dat bedrijf kijkt niet alleen naar financiële resultaten, maar brengt ook de sociale en milieu-impact in beeld en hoe het met innovatie oplossingen kan bijdragen op het gebied van gezondheid. Naast grote bedrijven experimenteren veel mkb’ers met deze manier van verslaglegging.

Om de uitdagingen op het gebied van klimaat, grondstoffen en samenleving het hoofd te bieden, moeten we onze economie met een brede blik bekijken. Je ziet dit bijvoorbeeld terug in de discussie rond de uitbreiding van onze luchthavens. Wanneer je je blindstaart op financië̈le groei, komen al gauw andere waarden – een goede nachtrust, schone lucht – in de knel.

Vanuit het duurzaam bedrijfsleven roep ik het kabinet en de Tweede Kamer daarom op om op Verantwoordingsdag breder te kijken naar hoe ons land ervoor staat. Natuurlijk staan we uitgebreid stil bij de financiële balans en waar inkomsten en belastinggeld in 2018 aan zijn besteed. Maar laten we ook stil staan bij andere vragen: hoe groot is onze CO2-voetafdruk en wat vinden we daarvan?

Brengen we het behalen van de SDG’s dichterbij met onze economische activiteiten en consumptiepatroon? Hoe gaat financië̈le groei hand in hand met groei van andere waarden, zoals gelukkige medewerkers, of vermindering van plastic in de oceaan?

Die vragen zijn van belang als we willen komen tot een klimaatneutrale, circulaire en inclusieve economie. En door die vragen te stellen en te beantwoorden, stelt de Rijksoverheid een voorbeeld voor andere landen én voor het bedrijfsleven dat nog een stap moet zetten in verduurzaming.

Dit blog is ook verschenen op Trouw.

Maria van der Heijden

Geschreven door

Maria van der Heijden

directeur-bestuurder

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.