Nieuws

Jezelf echt ontwikkelen in je duurzame functie doe je met de MVO Expeditie

nieuws Nieuwe Rijkdom 3 februari 2021

Voor het zevende jaar op rij organiseren MVO Nederland en Nyenrode Business Universiteit de MVO Expeditie. We spreken organisatoren Elke Roetman van MVO Nederland en André Nijhof, professor aan Nyenrode. Ze zijn beiden blij – maar niet verrast – over het succes van de opleiding: “Inmiddels hebben we al ruim 100 deelnemers gehad, de reacties en resultaten zijn nog beter dan we hadden gehoopt.”

“We zien een sterkere behoefte onder mvo-managers en duurzaamheidsprofessionals om zichzelf en hun organisaties echt te ontwikkelen, zegt RoetmanOm je vak goed uit te oefenen moet je als mvo-manager over unieke kennis en kwaliteiten beschikken die je tijdens je eerdere opleiding niet altijd meegekregen hebt. Daarvoor is deze masterclass.”  

“Het verduurzamen van organisaties is steeds meer een werkveld met eigen concepten en competenties”, vult Nijhof aan. “Het is dus een professie waarin je je kunt bekwamen. Verduurzaming is een breed begrip en dat zie je ook terug in onze groep deelnemers. Zowel mensen uit de profit– als de non-profitsector namen al deel. Sommigen zijn duurzaamheidsmanager terwijl anderen vanuit een directiefunctie werken. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat zij in de praktijk bij hun bedrijf (mede-)verantwoordelijk zijn voor duurzaamheid.  

‘Niet tevreden met kleine veranderingen’ 

“De MVO Expeditie is voor mij altijd een hoogtepunt in mijn werk als professor Sustainable Business & Stewardship. Het geeft veel voldoening om met mensen te werken die intrinsiek gedreven zijn. De meesten zijn heel ambitieus en niet tevreden met wat kleine veranderingen. Ze kijken liever strategisch waar zij hun impact kunnen vergroten. We nemen hen mee in de vragen waar je dan tegenaan loopt en hoe je daar leiderschap voor kunt tonen. Dat leidt vaak tot heel mooie resultaten.” 

De expeditie is een leergang van zeven dagen verspreid over het jaar, vertelt RoetmanMet een groep van zo’n vijftien deelnemers behandelen we elke dag een themaTussen de contactdagen zit telkens een maand. Deelnemers gebruiken die tijd om opdrachten uit te voeren die bij de thema’s horen, zodat ze het geleerde meteen in de praktijk toepassen. En daarna terugkoppelen op de volgende gezamenlijke sessie. Zo leren ze ook van elkaars ervaringen. 

Actueel en praktijkgericht 

“Elk jaar passen we het programma aan de actualiteit aan, zegt Nijhof. “Maar het fundament blijft gelijk, dat bevalt namelijk goed. De thema’s op het programma voor 2021 zijn onder meer markttransformatie, organisatieverandering en gedragsbeïnvloedingWe dekken in zeven sessies de belangrijkste onderwerpen af voor elke mvo-manager. 

Belangrijk hierbij is dat je de verhalen aanhoort van de beste docenten”, zegt Roetman, “maar ook elke deelnemer neemt zelf iets unieks mee. De meesten hebben al enige jaren ervaring als mvo-manager en kunnen dus veel cases en vraagstukken inbrengen uit de praktijk. Het zijn bovendien vaak hele open, gedreven en gepassioneerde mensen. Ze gaan écht voor duurzame verandering en weten dat dit vaak niet via de gebaande paden gaat. Ze stellen zich dan ook kwetsbaar op en delen hun dilemma’s met elkaar. Op die manier bouwen ze een sterke band op. Niet voor niets een van de meest gewaardeerde elementen uit de evaluaties. De deelnemers blijven vaak jaren na afloop van de MVO Expeditie nog met elkaar in contact.”  

De MVO Expeditie in 2021  

De nieuwe MVO Expeditie start op donderdag 13 januari 2022, volledig in lijn met de dan geldende coronamaatregelen uiteraardBekijk hier meer informatie over het programma en de docenten. Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Monique van Vliet, via mail: m.vanvliet@mvonederland.nl of telefoon: 06-46817707. 

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.