Nieuws

Internationaal duurzaam ondernemen: dit is hoe jouw bedrijf bijdraagt aan de SDG’s

opinie Transparante ketens 23 oktober 2019

Als internationaal duurzaam ondernemer kom je ze vast regelmatig tegen: termen als Sustainable Development Goals (SDG’s), Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO), OESO-richtlijnen en ‘due diligence’. Begrippen waar voor veel ondernemers maar moeilijk (duurzame) chocola van te maken is. Tegelijkertijd zijn het wel termen die richting geven bij het runnen van een toekomstbestendige onderneming en het vormen van je internationale mvo-beleid. In deze blogpost kom je erachter hoe je ze kunt verbinden aan jouw organisatie.

Aanleiding voor deze blogpost is het advies van de Sociaal Economische Raad (SER) dat we bij MVO Nederland mede schreven, getiteld Kansen pakken en risico’s beheersen. Het SER-advies is een antwoord op de vraag hoe de SDG’s en IMVO elkaar kunnen versterken. Daarnaast is het een belangrijke call-to-action aan bedrijven, overheden, ngo’s en burgers: er is snellere actie nodig om de door de VN vastgestelde duurzaamheidsdoelen – Sustainable Development Goals (SDG’s) – te behalen in 2030. Het verbinden van jouw IMVO-beleid aan de SDG’s kan hier een positieve rol in spelen. Ik zal uitleggen hoe. En wel in de zes stappen die het SER-advies aanhoudt.

De weg naar een toekomstbestendig businessmodel

Het belangrijkste is eigenlijk om als ondernemer verantwoordelijkheid te nemen door te kiezen voor een toekomstbestendig businessmodel. Dit doe je vooral door je mvo-risico’s te minimaliseren. Daarnaast kun je diensten en producten ontwikkelen die positief bijdragen aan de SDG’s. En partners en stakeholders zo veel mogelijk daarbij te betrekken. Het SER-advies omschrijft 6 stappen:

  1. Maak IMVO integraal onderdeel van je strategie en koppel deze aan je beoogde bijdrage aan SDG’s.
  2. Identificeer de potentiële negatieve gevolgen voor mens en milieu in je productie- of handelsketen. Leg nadruk op de ernstigste risico’s en bepaal hoe de aanpak hiervan bijdraagt aan de gerelateerde SDG’s.
  3. Stop, voorkom en beperk de negatieve gevolgen via een actieplan en meetbare KPI’s.
  4. Monitor de resultaten op basis van de SDG-gerelateerde KPI’s.
  5. Communiceer over je aanpak van de negatieve gevolgen, maar ook over de bijdrage aan de SDG’s.
  6. Zorg waar nodig voor herstelmaatregelen of compensatie van negatieve gevolgen en laat de link zien met de SDG’s.

Als extra stap kun je innovatieve producten en diensten ontwikkelen die een extra bijdrage leveren. Bepaal op welke manier jouw business case helpt bij het realiseren van de SDG’s en probeer de impact van je product of dienst meetbaar te maken. Om te voorkomen dat een business case onbedoeld negatieve gevolgen heeft, adviseert de SER om ook hier het bovenstaande stappenplan toe te passen.

Maar wat nu?

Op papier klinkt het altijd mooi, dit soort stappenplannen. Het zijn echter flink wat haltes met hoog-over adviezen. ‘Moet ik hier nu mee werken’, hoor ik de gemiddelde mkb’er in ons netwerk denken. Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen en met een aantal dingen kun je vandaag nog beginnen. Denk bijvoorbeeld aan het checken van de uitdagingen en risico’s in jouw keten. Daarvoor kun je gebruik maken van de MVO Risico Checker. Wil je deze uitdagingen aanpakken? Of wil je de marktkansen van je innovatieve producten onderzoeken? Dan is onze IMVO-voucher interessant. Met deze voucher krijg je tot 10.000 euro terug op je onderzoekskosten.

Samen ben je sterker

Ik geloof dat samenwerking de juiste manier is om als koploper ‘IMVO-proof’ én concurrerend te zijn. Zo voorkom je dat je eenzaam blijft zwemmen in de ‘oude’ economie. Het SER-advies bekrachtigt dit door de nadruk op de transformatie naar een circulaire economie met eerlijke ketens en de essentie van partnerschappen hierbij.

Inspiratie nodig voor hoe samenwerking heeft geleid tot betere resultaten? Bekijk eens de samenwerkingen die MVO Nederland mede bewerkstelligde tussen bedrijven in papier- en meubelproductie (circulaire businesscase voor rijstafval), koffie (werkelijke beprijzing) en de toeristensector (tegengaan van plastic afval). Wil je ook samenwerken aan een duurzame uitdaging? Neem dan contact met me op via het algemene contactformulier of onder deze blogpost op mijn LinkedIn-pagina.

Stefan Roolvink

Geschreven door

Stefan Roolvink

Projectmedewerker IMVO

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.