Nieuws

Inkopen in de nieuwe economie gaat over tweerichtingsverkeer

opinie Circulaire economie 13 augustus 2019

Veel facility managers herkennen het bij de inkoop van spullen: het gaat toch voor het grootste deel om het prijskaartje onder de streep. Oftewel: welke leverancier levert dat wat je zoekt voor de laagste prijs? Die prijs in de offerte maakt je leverancier op basis van jouw eisen. Welke eigenschappen zijn nodig? Welk materiaal wil je gebruiken? Zeg nu zelf, deze manier van vragen en krijgen neigt naar eenrichtingsverkeer. En dat is jammer. Inkopen zou namelijk veel meer een gesprek moeten zijn. Zeker in de nieuwe economie waar we met zijn allen naartoe willen.

In die nieuwe economie werken ondernemers klimaatneutraal, circulair, inclusief en met eerlijke ketens. Voor facility managers die inkopen betekent dat ook dat je met deze thematiek rekening houdt. Dus niet meer alleen: geef me je laagste prijs en dan maar afwachten. Nee, het gaat om het stellen van vragen, zo vroeg mogelijk in het gesprek. Alleen dan gaat het bij inkopen verder dan alleen die prijs. Betrek je leveranciers al in de meedenkfase voor jouw uitdaging. En houd in je achterhoofd dat het gaat om het oplossen van die uitdaging. Dat hoeft dus niet per se met het product wat je vooraf had bedacht.

Ga het gesprek met je leverancier aan op basis van gelijkwaardigheid en je haalt er uiteindelijk het meest uit. Dan kun je namelijk ook bespreken of er duurzame alternatieven zijn voor dat wat je wilt. Je mag je leverancier ook best uitdagen. Hoe dragen ze bijvoorbeeld bij aan het terugbrengen van voedselverspilling? Is jouw wens ook op te lossen met materialen die minder CO2-uitstoot veroorzaken bij productie? Blijf open denken en pin je niet vast op dat wat je vooraf in je hoofd had. Zijn er door te kiezen voor een ander design misschien minder materialen nodig? Of bekijk de mogelijkheden van duurzame materialen, zoals gerecycled of biobased.

In veel van de pilots die we met MVO Nederland – de beweging van ondernemers in de nieuwe economie – doen hoor ik het niet voor niets steeds vaker: ga bij inkoop echt in gesprek met je leverancier. De bewustheid is er dus in toenemende mate. Nu is het aan organisaties om die bewustheid om te zetten in actie. En wel door leiderschap te tonen – ook juist vanuit de directie. Als zij dit leiderschap durven tonen, volgt de rest vanzelf. Sterker nog: ze moeten wel. Want ondernemers die toekomstbestendig willen ondernemen in de nieuwe economie moeten dit in alle processen doorvoeren. En dus ook in de werkzaamheden die jij als facility manager doet.

Dit artikel verscheen eerder in de bijlage HR en Facility Management bij het FD.

LINKS

Meer weten over duurzaam inkopen? Bekijk de MVI-wegwijzer.

 

Maria van der Heijden

Geschreven door

Maria van der Heijden

directeur-bestuurder

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.