In gesprek met actrice Isil Vos van de theatrale talk Robin: “We zouden meer naar een doen-mentaliteit toe moeten”
nieuws DVDD 6 juni 2023
Dat theater reageert op de wereld om zich heen is niet nieuw. Sterker nog, het is een van de fundamentele eigenschappen van de kunstvorm. Maar een voorstelling op basis van wetenschappelijk onderzoek? Waarom ook niet, moet het team achter de voorstelling Robin gedacht hebben. Actrice Isil Vos speelt de hoofdrol in deze zogenaamde ‘theatrale talk’ tijdens Dag voor DoenDenkers, en wij spraken haar vooraf.
Ben je een doener of een denker? Aan de vooravond van Dag voor DoenDenkers is het de eerste vraag die in ons op komt als we Isil spreken. Isil zegt een combinatie van beide te zijn: “Ik denk dat ik een mooie fifty-fifty ben. Als artistiek projectleider ben ik voortdurend bezig nieuwe concepten te ontwikkelen, dat vergt veel denk- en onderzoekswerk, maar wel altijd met het doen ‘in mind’. Vervolgens sta ik bij de creatie van de projecten zelf op de vloer als actrice of werk ik mee met de decorbouwer, en sta ik ’s nachts met een kwast in mijn hand nog even de laatste dingen te verven. In dat geval ben ik natuurlijk een absolute doener.”
De falende mens
Isil studeerde in 2008 af aan de toneelschool ArtEZ in Arnhem, en sindsdien werkt ze als actrice, theatermaker, regisseur, regieassistent en producent mee aan verschillende theatervoorstellingen. Het overkoepelende thema? De falende mens.
Ook in de TedX-achtige theatrale talk ‘Robin’ speelt dit thema een rol. Dit keer in het kader van de toekomst van werk en employee happiness. Hoewel ‘falend systeem’ in dit geval misschien nog treffender is: wereldwijd kampen bedrijven nog altijd met gigantische uitvalcijfers onder werknemers. Als internationaal hr-expert Robin bespreekt Isil uitdagingen en vraagstukken van deze tijd. Ze is van mening dat het tijd is voor een wereldwijd functioneringsgesprek: hoe ver zijn we bereid te gaan voor geluk op de werkvloer, wat betekent het om mens te zijn in de huidige tijd en hoe gaan we om met de steeds groter wordende invloed van technologie?
“Ik hoop met kunst en theater meer verbinding te creëren. Dit is nodig voor een toekomst van inclusief, holistisch ondernemen”
Isil Vos, actrice, theatermaker, regisseur, regieassistent en producent
Te lang denkers gefaciliteerd
In het licht van de uitdagingen op de werkvloer vragen we Isil opnieuw: doen of denken? “Ik denk dat we als werknemer, maar misschien ook wel groter, als mens en samenleving, veel meer naar een doen-mentaliteit zouden moeten gaan. Samen de schouders eronder en alleen achter die laptop kruipen om wat dingen op te zoeken, om vervolgens weer snel richting het echte leven te gaan. Hier ontmoeten we elkaar, ondernemen we, bouwen we. Juist nu, in een wankelende samenleving waarin we te lang ‘denkers’ hebben gefaciliteerd en gewaardeerd – universiteit als hoogst haalbare, hoogste lonen voor wo-functies – en te weinig doeners hebben opgeleid en gerespecteerd, is die focus op ‘doen’ extra belangrijk.”
Het is tijd om de mens centraal te zetten en gezamenlijk te zorgen voor een toekomst van inclusief, holistisch ondernemen. Er is nog een lange weg te gaan, maar als naïef positivist heeft Isil vertrouwen in de toekomst: “Ik denk dat we als mens ook een heleboel goed doen of tenminste goed wíllen doen. Ik hoop door kunst te maken en voorstellingen als Robin op te voeren, meer verbinding te creëren waardoor we ons wellicht wat minder alleen voelen en meer energie voelen om door te gaan.”
Dag voor Doendenkers
Op de Dag voor Doendenkers – het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar – op vrijdag 9 juni zie je Isil Vos als Robin. Deze theatrale talk over de toekomst van werk vindt plaats van 15:45 tot 16:30 uur in de theaterzaal van het Beatrix Theater.