Nieuws

In de spiegel kijken

opinie 30 april 2020

De zucht van Rutte. Het gaat er sinds de persconferentie van 21 april veel over. Logisch ook, het liet zien dat een op het oog zelfverzekerde minister-president ook een moment van twijfel, van kwetsbaarheid kan tonen in deze lastige tijd. Dat hij aangaf het zelf allemaal ook echt als een worsteling te zien, maakte hem ook menselijk. Nog niet zo lang geleden werd Rutte wel bespot dat hij zaken weglachte, maar dat verwijt kon hem nu niet gemaakt worden. Sterker nog: juist die kwetsbaarheid maakte hem een menselijke, krachtige leider. In het kader van ‘practice what you preach’ vind ik dat ik – en daarmee ook MVO Nederland – dat af en toe ook moet doen: een kijkje nemen in de spiegel. Wat gaat er goed bij MVO Nederland? Wat kunnen we beter doen? En wat is mijn rol daarin? In dat kader was het onderzoek dat we deze maand deden onder ons netwerk zeer verhelderend.

Laat ik beginnen met MVO Nederland. Het belangrijkste doel van ons onderzoek was om erachter te komen wat ondernemers nu bezighoudt en of ze ook kansen zien in deze coronatijd – ja, zo blijkt uit de eerste resultatenEn we vonden het ook goed om te vragen naar onze rol. Wat kunnen wij als beweging voor de ondernemers betekenen? De antwoorden hierop zijn helder – inspiratie bieden, lobby doen voor duurzame ondernemers en matchmaking – en bieden een houvast voor onze activiteiten in deze periode. Toch heb ik behoefte om een spa dieper te gaan dan de algemene conclusies.  

Waardering van partners 

Want kijk naar wat er in de media gebeurt in deze corona-crisis. De ene na de andere partij buitelt over elkaar heen met hoe anderen het beter moeten doen. Waarvan akte, trouwens. Wij roepen de overheid op om lef te tonen en de miljarden investeringen van nu te combineren met het oplossen van onder meer de klimaatcrisis. Voor een ander weten we het altijd beter. Wat doen we zelf? Wat is onze rol en onze verantwoordelijkheid in deze crisis? Natuurlijk agenderen we onze standpunten via lobby in Den Haag en Brussel, ook nu. En ja, we inspireren ons netwerk met de Nieuwe Businessagenda en de NEx (Nieuwe Economie Index). En ja, we beschikken over actieve netwerken waarin mensen samenwerken aan de uitdagingen van morgen. En bieden internationale ondernemers praktische ondersteuning bij financiering en met de imvo-voucherGelukkig waarderen onze partners dat ook, zo blijkt uit het onderzoek.   

Maar wat we – volgens de antwoorden in het onderzoek – te weinig doen is de ondernemers zélf vragen. Mensen die al jaren keihard werken aan de nieuwe economie, die al heel lang weten dat er grenzen zitten aan het huidige systeem en nu door datzelfde systeem ook nog eens hard getroffen worden. Zonder de moed op te geven. Want onze partners gaan door, crisis of geen crisis. Maar vragen wel van ons om hen daarbij heel concreet en duidelijk ten dienste te zijn. Als zijnde een coöperatie. Waarin het eigen belang van de ondernemer gelijk staat aan het totaalbelang van alle leden. Nu hebben we formeel geen verenigingsstructuur. Dat neemt echter niet weg dat we dit in ons gedrag kunnen laten zien. Door altijd eerst onze partners te vragen wat ze willen en vanuit het collectief de juiste prioriteiten te stellenOnze kracht daarin: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Mocht je hier als partner ideeën bij hebben, dan hoor ik ze natuurlijk graag!  

Luisteren 

Of zoals Rutte het zou zeggen: het is beter om nu serieus te luisteren dan achteraf spijt te hebben. Dus zijn we al hard aan de slag gegaan. Onder meer door een campagne te bedenken die het geluid van onze ondernemers laat horen, waarover later meerDoor webinars te organiseren. Door partners direct in contact te laten treden met experts om vragen te stellen over een specifiek thema. Nu is het aan jou om ons te blijven volgen, zodat je ook mee kunt doen met al die initiatieven. Ik maak het je makkelijk: abonneer je op onze nieuwsbrief, volg ons op LinkedIn en Twitter en voeg de Nieuwe Businessagenda toe aan je favorieten. Dan kan het daar in ieder geval niet mis gaan.  

Zelf zuchten 

En ikzelf? Mijn spiegel vertelde me dat ik soms te veel de sterke vrouw wil zijn die alles weetEn dat ik door mijn ongeduld vaak te snel vooruit wil zonder voldoende te overleggen met anderen. Of door mijn positieve levensinstelling moeilijk aanspreekbaar ben als het over iets minder positiefs gaat. Dan is het aan mij om ook eens twijfel te uiten en te vertragen. En te verbinden. Met jou en met ieder ander. 

Maria van der Heijden

Geschreven door

Maria van der Heijden

directeur-bestuurder

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.