Nieuws

Hoe de reststromen van jouw bedrijf je geld opleveren

opinie Circulaire economie 17 mei 2021

Van afspraak naar afspraak en tussendoor brandjes blussen op de werkvloer. Je herkent het vast: de dagen vliegen voorbij met standaard werkzaamheden en het draaiende houden van je bedrijf. Er is geen tijd om stil te staan bij het ‘afval’ dat je produceert. Oftewel: de bij- en zijstromen van je productieproces. Jammer, want daarmee gooi je simpel gezegd geld weg. Deze zogenaamde reststromen zijn vaak nog een bron van waardevolle grondstoffen. In plaats van geld toeleggen om het te laten verbranden, kan het je juist kapitaal opleveren. In deze blog vertel ik je aan de hand van twee voorbeelden hoe je dat kunt doen.

Verkopen in plaats van verbranden

Het hergebruik van materialen en grondstoffen binnen processen en ketens noemen we circulair ondernemenOmdat er een limiet zit aan de natuurlijke hulpbronnen die de aarde ons kan leveren, is het belangrijk dat we hier zorgvuldig mee omgaan. De eerste stap is dus om meer aandacht te richten op de bij- en zijstromen van jouw productieproces en er op een andere manier naar te kijken. Het is namelijk een businesskans. Vaak koop je een grondstof in en gebruik je slechts een deel voor jouw product. Voor het deel dat je weggooit betaal je om het te laten ophalen en verwerken. Een kostenpost dus.  

Carbogen Amcisnetwerkpartner Chemie bij MVO Nederland en producent van cholesterol en vitamine D, doet dit anders. Cholesterol wordt gehaald uit wolvet, een reststroom uit de wolindustrie. Maar slechts een klein deel van het wolvet bestaat uit cholesterol, waardoor het overgrote deel niet gebruikt wordtIn plaats van dit tegen betaling af te voeren, verkoopt Carbogen Amcis de resterende stoffen aan de cosmetischeleer- en autoindustrie. Zo werkt het bedrijf aan hun eigen circulariteit én dragen ze bij aan circulariteit in andere industrieën, waar nu minder nieuwe grondstoffen gebruikt worden. Een win-winsituatie dus. 

Meer markten, minder risico 

Wanneer je een product produceert dat zich limiteert tot een specifieke sectorben je ook direct afhankelijk van een bepaalde markt. Dit is een mogelijk risico. Door je reststromen te gebruiken of te verkopen voor productie van nieuwe producten voor andere markten, spreid je de afhankelijkheid van een specifieke markt en kan je een kostenpost veranderen in een product wat je verkoopt. 

Cosun Beet Company, netwerkpartner Agrifood bij MVO Nederland, doet dit met hun productie van suiker, dat gemaakt wordt van de suikerbiet. Voorheen richtte het bedrijf zich met name op de productie van suiker als ingrediënt voor voedingsmiddelen. Het loof van de biet bleef allemaal achter op het land en de pulp werd ingezet als veevoer. Maar ze onderzochten wat er nog meer met de suikerbiet kan. Nu halen ze op kleine schaal eiwitten uit suikerbietenloof, wat gebruikt kan worden als voedingsingrediënt. Daarnaast dient de pulp als grondstof voor duurzaam papier en haalt Cosun microvezels uit de biet voor in bijvoorbeeld wasmiddel. Met suikerbietenresten produceren ze groen gas om vrachtwagens op te laten rijden. Dit zorgt er dus voor dat ze niet enkel afhankelijk zijn van de suikermarkt en het levert ze ook nog eens extra inkomsten op.

Zoek de samenwerking op

Zelfs als je volledig overtuigd bent van de kans en noodzaak om aandacht te besteden aan je reststromenblijft dit met een volle agenda een uitdaging. Mijn gouden tipkijk om je heen en ga samenwerkingen aan met andere bedrijven. Zo zijn er vast ondernemers die raad weten met jouw reststroom of andere bedrijven binnen jouw sector die ook zouden profiteren van een innovatieve oplossing voor hun soortgelijke stroom. Waarom het wiel opnieuw uitvinden als we van en met elkaar kunnen leren? Door kennis en ervaring uit te wisselen bereiken we het kantelpunt naar een nieuwe economie veel sneller. Een economie die circulair, klimaatneutraal, inclusief is met eerlijke handelsketens.  

Wil jij ook aan de slag met jouw reststromen, maar heb je niet de juiste contacten of weet je niet waar te beginnenSluit je aan bij het netwerk van MVO Nederland en we helpen je graag verder door je in contact te brengen met experts en andere bedrijven.  

Ilonka Nennie

Geschreven door

Ilonka Nennie

Projectmanager

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.