Nieuws

Henk Voormolen stelt zich kandidaat als minister van de nieuwe economie: ‘Op de nieuwe economie kun je rekenen’

mvdne 15 oktober 2020

Foodservicebedrijf Albron is koploper op het gebied van nieuwe rijkdom. In het bedrijf staat het creëren van maatschappelijke waarde centraal en is het streven niet winstmaximalisatie maar winstoptimalisatie. Een gooi doen naar de functie van Minister van de nieuwe economie, is dus een logische stap voor directeur Informatie & Innovatie Henk Voormolen. In deze verkiezingstijd gaat MVO Nederland op zoek naar iemand die de stem en het geluid wil zijn richting de overheid. De slogan die Voormolen wil gebruiken in zijn campagne? ‘Op de nieuwe economie kun je rekenen.’

Als Henk Voormolen Minister van de nieuwe economie zou worden, zou hij het hele systeem in dienst stellen van die nieuwe economie: “Om dat voor elkaar te krijgen hebben we spelregels nodig die de transitie versnellen. Nu zien we de nieuwe economie nog als de uitzondering in een economie die vooral draait om winstmaximalisatie en groei. Dat moeten we écht omdraaien. Daarom moet de overheid anders gaan belasten. De belasting op arbeid verschuif je dan naar belasting op vervuilende productie en grondstoffen. Je gaat ‘echte prijzen’ rekenen voor producten waardoor het consumeren van duurzame alternatieven goedkoper wordt. Dat zijn geen nieuwe ideeën, maar er moet wèl eindelijk op doorgepakt worden.”

Als voorbeeld noemt hij de fossiele industrie, die nu nog volop belastingvoordelen geniet. “We moeten het de overheid aanrekenen dat grote vervuilers zoals de luchtvaart minder belasting betalen. Bovendien houdt de politiek die bedrijven op deze manier gevangen in iets dat van het verleden is, waar het de industrie juist zou moeten helpen om toekomstbestendig te worden.”

Beleid waar je op kunt rekenen

De belangrijkste voorwaarde om bedrijven mee te nemen in de transitie is volgens Voormolen een consistent beleid. “Het moet helder zijn dat de nieuwe economie écht de kant is die we opgaan, en dat dat zo blijft. Als overheid moet je geen groene subsidies uitdelen die je na twee jaar weer stopzet. Ondernemers hebben een stabiel beleidskader nodig om te kunnen investeren zodat ze voor de lange termijn weten waar ze aan toe zijn. Dat gaat veel verder dan quick wins en hier en daar een initiatief, want dan blijft het bij hobbyisme. De nieuwe economie vraagt om fundamentele verandering.”

Om dat te realiseren hebben we ook andere beoordelingsmodellen nodig,  stelt Voormolen. “De Nederlandse overheid zou zich – in breder verband – hard moeten maken voor één samenhangend en wereldwijd geaccepteerd analyse- en beoordelingsmodel gebaseerd op het creëren van nieuwe rijkdom. Er wordt hard gewerkt om meetsystemen, modellen en indicatoren met elkaar te harmoniseren, maar op korte termijn is er nog geen alomvattend systeem. Dat maakt het moeilijk om mét de nieuwe economie te rekenen, zoals we dat met enkel financieel gedreven systemen wel kunnen.”

Voormolen neemt de rol van een Minister van de nieuwe economie heel serieus. “Ik weet niet of het nu vijf voor twaalf of vijf over twaalf is, maar vanuit verschillende perspectieven, waaronder zeker klimaat,  is dit een cruciaal moment. Er is al veel kennis en bewustzijn, maar de politiek heeft een duwtje in de rug nodig. Een Minister van de nieuwe economie kan zo’n duwtje geven.”

De nieuwe economie is van iedereen

Toch ziet hij die post als iets tijdelijks. “In deze transitiefase hebben we een minister nodig die de kar trekt, maar het doel moet zijn om die functie zo snel mogelijk overbodig te maken. Uiteindelijk moet íedere minister gaan denken vanuit nieuwe rijkdom en de nieuwe economie realiseren binnen zijn eigen vakgebied. De nieuwe economie is van iedereen, en als we voorbij het kantelpunt zijn, gaat iedereen vaart maken, dan moet zo’n minister niet in de weg blijven lopen.”

Met iedereen bedoelt Voormolen ook echt iedereen. “Bij Albron werken we volgens het Rijnlands model. Dat betekent dat we rekening houden met álle stakeholders en verder kijken dan het belang van de aandeelhouders. Dat hebben we in de politiek ook nodig. We moeten ook zorgen voor de mensen in de samenleving die negatief geraakt zullen worden door de transitie. Want in de nieuwe economie is voor iedereen een plek.” Uiteindelijk maakt de nieuwe economie dan iedereen rijker, benadrukt Voormolen. “We krijgen er een schoner, gezonder en toekomstbestendig Nederland voor terug.”

LINKS

Meer over de Minister van de nieuwe economie en om je zelf ook kandidaat te stellen: www.ministervandenieuweeconomie.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.