Nieuws

Hans Vijlbrief (D66) in podcast MVO Nederland: “Wees een beetje optimistisch over wat Nederland kan bereiken”

nieuws 19 februari 2021

Staatsecretaris fiscaliteit en D66-kandidaat voorziet modernisering van het belastingstelsel binnen twee kabinetsperioden

D66 zet de deur wagenwijd open voor fiscale vergroening, het belasten van vervuiling en verlichten van de lasten op arbeid. Dat zegt Hans Vijlbrief, nummer 12 op de lijst bij D66 en staatssecretaris fiscaliteit in het huidige kabinet in de podcast ‘Minister van de nieuwe economie’ van MVO Nederland. “Het kapitaal dat nu zit in vervuilende activiteiten moet schuiven naar schone activiteiten”, aldus Vijlbrief in de eerste aflevering van het derde seizoen. In dit seizoen voelen presentator Michel Schuurman – directeur economie en politiek bij MVO Nederland – en Michel Scholte als Minister van de nieuwe economie politici aan de tand over leiderschap in de nieuwe economie. Welke partij toont lef, stimuleert echte prijzen en geeft duurzame ondernemers de wind in de rug?

Vijlbrief gelooft dat de toeslagenaffaire een aanleiding kan zijn voor een modernisering van het belastingstelsel en voorziet daarbij vijf aanpassingen aan het belastingstelsel: het moet simpeler, groener en rechtvaardiger. Ook moet de druk op de belastingdienst lager en wil Vijlbrief het toeslagenstelsel aanpassen. Daarom pleit hij voor een traject dat mogelijk twee kabinetsperiodes moet beslaan om tot een belastingsysteem te komen dat alle vijf de uitdagingen aanpakt.

Criticasters van dit ambitieuze plan maant Vijlbrief in deze aflevering tot optimisme. Hij verwijst daarvoor onder meer naar de hypotheekrente en rekeningrijden: “Wees een beetje optimistisch over wat Nederland kan bereiken.  Hypotheekrente was een heilige koe in Nederland, eveneens als rekeningrijden. Nu hebben alle partijen een variant van rekeningrijden in het programma staan. Als je het de tijd geeft zijn er veel dingen mogelijk”. Concrete fiscale vergroeningsmaatregelen die Vijlbrief alvast noemt zijn de stikstofbelasting, de vliegtaks en de vleestaks: “Overal zitten dilemma’s aan – maar sommige dilemma’s moeten we gewoon doorheen breken”.

Offerteoverhandiging

Voorafgaand aan de podcastopname overhandigde MVO Nederland een offerte namens duurzame ondernemers met daarin een oproep aan D66 om de volgende kabinetsperiode de randvoorwaarden te realiseren die ondernemen in de nieuwe economie mogelijk maken. Tijdens de formatieperiode hoopt MVO Nederland deze offerte te verzilveren in een contract, dat staat voor ambitieuze plannen in het regeerakkoord.

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister dan de podcast op Spotify of hieronder. Wil je de uitgebreide offerte lezen die MVO Nederland aanbiedt aan politici? Die vind je hier.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.