Nieuws

Groeiende vraag naar circulaire kleding

nieuws 8 februari 2019

Het idee dat kleding ‘circulair’ moet zijn, heeft veel fans in de wereld van bedrijfskleding. In 2014 introduceerde MVO Nederland een circulaire kledinglijn voor de gezondheidszorg, die enthousiaste reacties opriep. Nu is er ook uit andere branches veel interesse voor circulaire bedrijfskleding. Meerdere bedrijfskledingproducenten bieden ‘circulaire kleding’ aan.

In de circulaire economie worden producten en materialen hergebruikt en behouden grondstoffen hun waarde. Dat vergt niet alleen technische innovaties, zoals de ontwikkeling van garens die goed gerecycled kunnen worden. De uitdaging is vooral om processen anders (efficiënter) te organiseren, zoals de retourstroom van gedragen kleding.

producenten van circulaire bedrijfskleding

Organisatie Website
HAVEP www.havep.com
Goodfuture www.goodfuture.nl
Ethics Group www.ethicsgroup.nl
Groenendijk www.groenendijkbedrijfskleding.nl
Schijvens www.schijvens.nl
Emma Safety Footwear www.emmasf.com
Persu www.persu.nl
Dutch aWEARness www.dutchawearness.com
Dutch Spirit www.dutchspirit.com
Outfit company wear www.outfit.nl
Company Fits www.companyfits.nl
Tricorp www.tricorp.com

Experts op het gebied van circulaire kleding

Organisatie Website Expertise
Alcon Advies www.alconadvies.nl technisch
Texperium www.texperium.eu inzamelen, recyclen
Sympany www.sympany.nl inzamelen, sorteren
Amsterdam EB www.amecboard.com inzamelen, sorteren
ReMo www.remokey.com track-and-tracing
By-wire www.by-wire.net high tech wearables
RWS www.rws.nl overheidsbeleid
Modint www.modint.nl branchebeleid
FBBasic www.fbbasic.com product ontwerp, retour logistiek, volgende gebruikstoepassing, materiaalbank
Cofa www.cofanederland.nl uitvoering retour logistiek, volgende gebruikstoepassing
UPSET Textiles www.upsettextiles.com recycling technologie
Blycolin www.blycolin.com wasserij

De circulaire collectie ‘From Scratch’ van Groenendijk Bedrijfsschoenen en Kleding B.V. won in april 2016 de Corporate Fashion Award in de categorie ‘duurzaam’.

HOE HET BEGON: ZORGZAME BEDRIJFSKLEDING

In december 2014 presenteerde een groep van grote Nederlandse zorginstellingen, textielfabrikanten en onafhankelijke experts een voorbeeldcollectie van ondersteunende en circulaire kleding voor verplegend personeel: Zorgzame bedrijfskleding. De kledinglijn was destijds uniek in de wereld. Inmiddels werken veel meer bedrijven aan circulaire bedrijfskleding.

De collectie werd ontwikkeld door een gelegenheidscollectief onder leiding van MVO Nederland, met Alcon Advies, BrabantZorg, by-wire.net, DutchSpirit, JJH Textiles, Newasco, Radboudumc, UMC Groningen, UMC Utrecht en Van Puijenbroek Textiel. Met medewerking van Avans Hogeschool.

De voorbeeldcollectie ‘Zorgzame bedrijfskleding’ bestond uit boven- en onderkleding: een legging en T-shirt, met daaroverheen een jasje, broek en een vest. De groep van zorg- en textielexperts ontwikkelde de collectie om te laten zien wat allemaal mogelijk is om zorgkleding comfortabeler, duurzamer en gezonder te maken. Circulariteit was het uitgangspunt.

Het project Zorgzame bedrijfskleding haalde de landelijke media en wekte vervolgens veel interesse – van inkopers in de zorg en andere sectoren – én navolging van bedrijfskledingfabrikanten.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.