Gijs Derks (Renewi): “We willen samen met partners oplossingen creëren, want verduurzamen doe je niet alleen.”
nieuws Circulaire economie 22 januari 2020
Renewi is sponsor van NE20, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar dat MVO Nederland organiseert op 23 januari 2020 in de Beurs van Berlage. Renewi organiseert een sessie én maakt van NE20 een volledig afvalvrij festival. In dit interview vertelt commercieel directeur Gijs Derks hoe Renewi dit aanpakt en deelt hij zijn visie op de toekomst van afval in de nieuwe economie.
Waarom kiest Renewi voor een samenwerking met MVO Nederland?
“Als waste-to-product-bedrijf werken we hard om van afval grondstoffen te maken. MVO Nederland is daarin een belangrijke stakeholder omdat het zich ook inzet voor een circulaire transitie. Bovendien biedt MVO Nederland een platform voor samenwerking met andere bedrijven. Ook is het een belangrijke kennisbron voor ons.”
Jullie zijn met het concept EcoSmart aanwezig op NE20 om het event afvalvrij te maken. Hoe werkt dat?
“Met EcoSmart helpen we bedrijven om minder afval te produceren en het afval dat we niet kunnen voorkomen beter te scheiden. Dat kan bijvoorbeeld in kantoorgebouwen, maar ook op events. Zo hebben we voorafgaand aan NE20 een traject gedaan met Ecosmart om afval te voorkomen door met cateringleveranciers te spreken. Ook stellen we op NE20 middelen ter beschikking die afvalscheiding makkelijk maken. Maar er zijn ook mensen van EcoSmart aanwezig die zorgen dat het afval in de juiste bakken belandt. Bijvoorbeeld door bezoekers aan te spreken en oplettend te zijn bij het leeghalen van de prullenbakken. Meestal wordt dit uitgevoerd door schoonmaakbedrijven, waardoor het niet altijd optimaal verloopt.”
Wat kunnen bezoekers van jouw sessie op NE20 verwachten?
“Onze sessie – om 12.00 uur in de Berlagezaal – richt zich op de verkoop van secundaire grondstoffen. Wij kunnen steeds meer secundaire grondstoffen aanbieden, maar die markt moet zich qua product en marktvorm nog ontwikkelen. Daarom organiseren we een veiling, maar willen we ook verkennen hoe die nieuwe markt eruit gaat zien. Vroeger ontstond handel op het marktplein, maar we leven in een andere tijd. Gaan we werken met online platformen of komt er een landelijke veiling voor secundaire grondstoffen? Daar wil ik met de zaal over nadenken.”
Stel: we hebben het kantelpunt in 2025 bereikt: 20 procent van de economie gaat om in de nieuwe economie. Hoe ziet Renewi er dan als organisatie uit?
“Het lukt ons al om een groot deel van wat we inzamelen om te zetten naar secundaire grondstoffen. Maar ik zou het mooi vinden als dat ook lukt met brandbaar bedrijfsafval. Nu gaat er nog meer dan een miljoen ton naar de verbrandingsoven. Het zou gaaf zijn als we dat met 50 procent kunnen verminderen. We blijven inzetten op onderzoek en pilots. Wat goed werkt moeten we opschalen. Kijk bijvoorbeeld naar RetourMatras waarmee we samen met Ikea grondstoffen maken van gebruikte matrassen. We willen oplossingen creëren, samen met partners, want dit doe je niet alleen.”
Hoe zie jij de transitie naar een nieuwe economie voor je?
“Daarin spelen veel factoren een rol. Het onderwerp van onze sessie is een belangrijke; hoe ga je de markt vormgeven? Maar de overheid heeft ook een verantwoordelijkheid: wat bestempel je als afval en wat als grondstof? Er zijn nieuwe innovaties nodig en we moeten jonge mensen opleiden met kennis van de nieuwe economie. Een belangrijke kernwaarde voor een circulaire economie is samenwerken, daar waar dingen lukken werken partijen goed samen. Een positief punt is de verandering in de publieke opinie. De dreiging van schaarse grondstoffen als aanjager van de circulaire economie werkte niet. Nu je ziet dat consumenten om duurzame producten vragen, ontstaat er een nieuwe markt. Maar er moet veel voor gebeuren, het komt niet vanzelf.”
Meer informatie over de sessie van Renewi op NE20 vind je op www.ne20.nl.