Nieuws

Frank Becker (DJI): “Als je bereid bent uit je comfortzone te stappen word je lid van MVO Nederland”

nieuws 25 juli 2019

MVO Nederland bestaat in 2019 vijftien jaar. Een uitgelezen moment om terug te blikken op wat ons tot het grootste duurzame-bedrijvennetwerk van Europa heeft gemaakt. En wat we sinds de oprichting in 2004 met inmiddels 2.000 partners hebben bereikt voor de nieuwe economie en een duurzamere wereld. Daarom kijken we in een serie met partners van het eerste uur terug én vooruit. Als vierde in de reeks: Frank Becker, manager marketing & sales Dienst Justitiële Inrichtingen met een verantwoordelijkheid voor In-Made, een initiatief om gedetineerden aan betaald werk te helpen na detentie.

Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) verzorgt in Nederland de uitvoering van vrijheidsbenemende straffen en maatregelen. In 2010 richtten ze In-Made op. Becker: ‘Door gedetineerden – de groep met de grootste achterstand tot de arbeidsmarkt – in de gevangenis al aan het werk te zetten zorgen we ervoor dat ze deze verlaten met een identiteitsbewijs, een plek om te wonen én een inkomen”. Het werk in de inrichtingen is gericht op productie in allerlei vormen. Zo maken gedetineerden producten voor in de gevangenis zelf, maar ook koffie, fietsen, koekjes en zelfs pizzaovens.

Een mooi netwerk bouwen

“In 2011 ben ik begonnen aan mijn huidige functie bij DJI. Ik ben onder meer verantwoordelijk voor klantbeheer, innovatie, leidinggeven aan acquisiteurs, het realiseren van onze doelen en trends en kansen herkennen. Zo kwam ik ook in aanraking met de langetermijnsamenwerking die we hebben met MVO Nederland, waar ik sinds twee jaar actief aan de slag mee ben”, vertelt Becker. “Wat voor mij al snel duidelijk werd is dat ik op MVO Nederland-events eenvoudig in gesprek kom met gelijkgestemde ondernemers. Zo zit ik vaak met directeuren en beslissers aan tafel, waardoor ik beschik over een uitgebreid kennis- en relatienetwerk. Dat is van belang voor MVO Nederland en haar partners”.

In april 2019 vond er nog een goed bezocht MVO Nederland-event plaats in de gevangenis in Vught, die DJI en MVO Nederland samen organiseerden. “Een groot succes qua bezoekersaantallen: er zijn ruim zestig partners geweest, terwijl we hadden gerekend op veertig”. Tijdens de dag vertelden DJI over het (werk)leven in de bajes, bezochten deelnemers de afdeling waar de gedetineerden wonen en spraken gasten met gedetineerden. Becker: “Zo hebben we het echte leven in de gevangenis in beeld gebracht. En haalden we zelf maar liefst zes nieuwe opdrachten binnen voor In-Made. Dankzij MVO Nederland kunnen gedetineerden nu ook werken aan refurbished meubels en het recyclen van schoenen.”

Een schat aan kansen

In-Made biedt kansen voor de gedetineerden zelf, maar ook een oplossing voor de schaarste op de arbeidsmarkt. “Bedrijven kunnen momenteel moeilijk personeel vinden. We zeggen wel eens gekscherend dat tegenwoordig bijna niemand meer een schroevendraaier kan vasthouden. Door gedetineerden op te leiden, leren ze vaardigheden die ze later op de arbeidsmarkt weer kunnen gebruiken. Neem het in elkaar zetten van een ingewikkeld apparaat als een pizzaoven. Die geleerde techniek kun je weer goed gebruiken voor allerlei andere werkzaamheden”.

In-Made is ook een zeer duurzaam initiatief. Bij de werkzaamheden recyclet de organisatie namelijk grondstoffen. Dit is voor DJI nog een belangrijke trigger geweest om partner te worden van MVO Nederland. Becker: “Er zijn veel partijen aangesloten die iets doen met hergebruik van grondstoffen, wat een kans biedt op onverwachte samenwerkingen. Daarnaast is het thema inclusiviteit natuurlijk aan de orde, doordat we gedetineerden aan het werk zetten”.

Becker is zeer te spreken over het partnerschap van MVO Nederland. “Er zijn veel netwerkorganisaties, maar MVO Nederland heeft wat mij betreft de beste reputatie. Een reputatie die het ook waarmaakt.”

Ook vindt Becker een grote groep potentiële klanten terug in het netwerk. “85 procent van mijn klanten is mkb’er. En die zijn veelal ook bij MVO Nederland aangesloten. Als ik bijvoorbeeld iemand tegenkom op een MVO Nederland-event, weet ik bij voorbaat al dat er geen drempel is. Partners staan open voor innovatie. En dat soort mensen hebben we nodig. Als je bereid bent om uit je comfortzone te stappen, dan word je lid van MVO Nederland. Anders niet”.

Kansen en koploper in de toekomst

Over de toekomst is Becker optimistisch. Zo ziet hij voor In-Made kansen in de energietransitie. “In de gemeente Amsterdam moeten bijvoorbeeld vierduizend laadpalen komen. Die kunnen wij prima maken in de gevangenis”. Ook in de ICT en mediabewerking liggen kansen, door het intern opleiden van gedetineerden.

Uit de samenwerking met MVO Nederland hoopt hij de komende jaren nog meer waardevolle connecties te halen. “We willen de koploper zijn op het gebied van duurzaamheid binnen de overheid. En MVO Nederland kan ons daarbij perfect ondersteunen.”

Ook partner worden?

Ook partner van MVO Nederland worden? Vanaf €300,- per jaar ontvang je gratis toegang tot al onze events en bijeenkomsten en geniet je van nog veel meer mogelijkheden die ons netwerk te bieden heeft. Lees meer over het partnerschap.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.