Nieuws

Ellen Oetelmans (Gemeente Amsterdam): “Waardengedreven ondernemen is nu al een niet te stuiten ontwikkeling.”

nieuws Nieuwe Rijkdom 18 februari 2020

De bezoekers van NE20 werden dit jaar welkom geheten door burgemeester Femke Halsema. En niet voor niets. De Beurs van Berlage is het kloppende hart van ‘haar’ stad. De gemeente maakte ons festival daarbij ook mede mogelijk via sponsoring. En dat gaat verder dan een financiële bijdrage; Amsterdam werkt namelijk hard aan de transitie naar de nieuwe economie. In het programma Amsterdam Impact zoeken ze daarbij de samenwerking met waardengedreven ondernemers. We spraken programmamanager Ellen Oetelmans over het programma.

Wat is Amsterdam Impact voor programma?

“Met Amsterdam Impact ondersteunen we bedrijven die maatschappelijke impact willen maken. Dat doen we door de condities waarin zij werken te verbeteren. Ons doel is om een economisch ecosysteem te creëren waarin het voor bedrijven makkelijker wordt om aan meervoudige waardecreatie te doen, om zo de transitie naar een nieuwe economie te versnellen. Dat gaat verder dan een mvo-beleid uitvoeren. Bij de bedrijven waar wij mee werken is het maken van maatschappelijke impact de kern.”

Hoe ondersteunen jullie ondernemers bij het maken van die impact?

“We denken mee met bedrijven, financiers, universiteiten en netwerkorganisaties, gaan partnerschappen aan en versterken het ecosysteem dat de transitie naar de nieuwe economie versnelt. En bieden bedrijven eenvoudiger toegang tot kapitaal door ze in contact te brengen met financiers. Ook organiseren we ‘buy social matchmaking events’. Daar komen sociale ondernemingen samen met bedrijven die duurzamer willen inkopen.”

Stel: we hebben het kantelpunt in 2025 bereikt: twintig procent van de economie gaat om in de nieuwe economie. Hoe staat gemeente Amsterdam er dan voor?

“Ik hoop dat ontwikkeling die nu gaande is dan nog verder is doorgezet. Dat we door samenwerking met bedrijven nog meer maatschappelijke uitdagingen oplossen. En dat consumenten, financiers en bestuurders dan nog meer oog hebben voor hun rol in de transitie. Ik denk dat het nu al een niet te stuiten ontwikkeling is. Door een groeiende vraag wordt het steeds aantrekkelijker om waardengedreven te werken. Kijk naar Tony’s Chocolonely, dat begon als protestmerk maar is nu het grootste chocolademerk van Nederland. Het loont om het anders te doen.”

Waarom was Gemeente Amsterdam programmapartner van NE20?

“Het thema: ‘neem je aandeel in de nieuwe economie’ gaat precies over wat er nu speelt en sluit naadloos aan bij de doelstelling van ons programma. Een event als dit helpt ons om inzicht te krijgen in hoe we de transitie kunnen stimuleren en het is een mooie kans om meer bekendheid te geven aan waardengedreven ondernemerschap.”

Wat is de waarde van een netwerkorganisatie als MVO Nederland voor jullie?

“Het is goed om in gesprek te gaan met ondernemers. We hebben al een stevige agenda, maar die kan altijd scherper. Ik kan allemaal wel vanachter mijn bureautje bedenken hoe het moet, maar door ondernemers te spreken krijgen wij meer inzicht in hoe we bedrijven kunnen ondersteunen in het versnellen van de transitie. En scherpen we tegelijkertijd onze agenda aan.”

Beeld:  © Jurre Rompa

NE21

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.