Nieuws

Dit was NE22: een ode aan het ongemak

nieuws 17 mei 2022

Op vrijdag 13 mei vond dan eindelijk het Nieuwe Economie-festival 2022 (NE22) plaats, het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival van het jaar. In de Beurs van Berlage kwamen 800 bezoekers vanuit het mkb, grootbedrijf en de overheid bij elkaar voor een spraakmakende keynote van psychiater Damiaan Denys, interactieve boksringsessies, leerzame mini-colleges en volop netwerkmogelijkheden in het Business Date Cafe.

Onder de bezielende leiding van Lisette Wellens gingen onder meer Kees Klomp en Richard Emmerink (Schiphol) in discussie over de toekomst van de luchtvaart, vocht minister van de nieuwe economie Michel Scholte een verbaal gevecht uit met VVD-Kamerlid Silvio Erkens en gingen Marc Bras (BMW) spreekwoordelijk op de vuist met Donald Pols (Milieudefensie). Ruud Veltenaar, Madhu Mathoera, Mitchell van Dooijeweerd, Arash Aazami en Irene Koel gaven inspirerende mini-colleges over hun kijk op ongemak in de duurzame transitie.

Dit jaar was er op NE22 meer tijd en ruimte dan ooit om te netwerken. In het Business Date Café stonden 25 duurzame partijen om mee in gesprek te gaan. Zo dronk je er koffie van ons Futureproof Coffee Collective, het netwerk van koffieproducenten, -importeurs, -branders en retailers dat sámen strijdt voor de toekomst van koffie. Aan onze bar proefde je kosteloos de duurzame koffie van Zwarts’ Coffee, Moyee Coffee, YesPlease, BOOT Koffie en Bocca Coffee. Vanuit MVO Nederland vond je er verder het Versnellingshuis. Zij zijn er voor mkb-ondernemers die stappen willen zetten met hun circulaire onderneming. Op NE22 ontmoette je experts die je kunnen helpen met jouw circulaire uitdaging. Ook ons internationale team stond er om met je in gesprek te gaan over het verduurzamen van jouw handelsketen.

DUURZAAM Netwerken op NE22

Uit ons partnernetwerk kon je aanschuiven bij onder meer hoofdsponsor Renewi Nederland, maar ook Blooms out of the Box, ClimatePartner, CAMIJNIT, Corocor, EMMA Safety Footwear, Faircasso, FairClimateFund, Fristads Workwear, Future Factors, Goodfuture, Hultafors Group Netherlands BV, Impact Hub Amsterdam, Inproba B.V., Koffiebranderij Peeze, Lyreco Benelux, Nyenrode Business Universiteit, Mobiliteitscentrum ObT, Onemeeting.com, OWA ARMOR, Oxious, Redbeans, Stichting DOEN en Universiteit Utrecht gaven acte de préséance.

“Om de nieuwe economie te bereiken moeten we veranderen. Als ondernemer, als bedrijf, als overheid. En als mens. Alleen, veranderen is spannend. Veranderen kost energie. En ja, dat zorgt voor ongemak. Over je angst voor het onbekende heen stappen en lef tonen. Gesprekken aangaan met andersdenkenden. Durven zeggen wat je vindt, ongeacht de belangen of rol die je hebt. De eenvoudigste weg is ook de comfortabelste: niet veranderen. Op ons Nieuwe Economie-festival 2022 (NE22) gingen we voor de meest nodige weg: dwars door het ongemak heen. Ik ben dankbaar voor alles en iedereen die erbij was. Ik heb enorm genoten van alle ontmoetingen, inspirerende verhalen en gesprekken. We steken allemaal onze nek uit en we hebben elkaar keihard nodig in de beweging naar de nieuwe economie. Ik voelde de verbinding tot in mijn haarvaten”, aldus Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland.

De 10 beste foto’s

Er zijn uiteraard een hoop foto’s gemaakt op NE22. Hieronder een selectie van tien die je een goed beeld geven van hoe de dag was. Alle foto’s bekijk je hier. De aftervideo staat hier op YouTube.

NE22-festival
NE22-festival
NE22-festival
NE22-festival
NE22-festival
NE22-festival
NE22-festival
NE22-festival
NE22-festival
NE22-festival

Meer informatie

Check de eventwebsite voor meer informatie over het evenement, de sprekers en de sessies. Blader door de LinkedIn-posts met hashtag #NE22 voor meer beleving vanaf de vloer. En volg MVO Nederland op Spotify om de podcastserie ‘Het ongemakkelijke gesprek’ te luisteren die we in aanloop naar NE22 opnamen met onder meer Madhu Mathoera, Arash Aazami en Lisette Wellens.

Wil je er volgend jaar ook bij zijn? Meld je aan voor onze nieuwsbrief en je hoort het zodra de tickets beschikbaar komen.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.