Nieuws

Dit waren onze 5 grootste successen in 2019

nieuws 31 december 2019

De transitie naar een nieuwe economie maak je niet in één keer, maar in heel veel kleine en grotere stappen. Elke sector kent zijn eigen uitdagingen en elk bedrijf zijn eigen toepassing. Maar dat samenwerking het proces versnelt is zeker. Daarom zijn we trots op wat onze partners dit jaar samen bereikt hebben. We kijken terug op succesvolle projecten en mooie resultaten. Dit waren de opvallendste:

We ondertekenden het Klimaatakkoord

Een politiek hoogtepunt van het afgelopen jaar: het Klimaatakkoord. Een pakket aan maatregelen dat de overheid samen met bedrijven en maatschappelijke organisaties heeft opgesteld. MVO Nederland nam deel aan de totstandkoming en vertegenwoordigde daarin de standpunten van vooroplopende ondernemers uit ons netwerk. Het akkoord is een mooie stap richting de nieuwe economie, maar krijgt van ons een krappe voldoende. Daarom maken we ons bij de uitvoer de komende jaren hard voor meer ambitie.

Lees meer.

180 partijen ondertekenen de International Tourism Plastic Pledge

Plasticvervuiling is een groeiend probleem. Elk jaar belandt ruim acht miljoen ton plastic in de zee. Daarom initieerde MVO Nederland de International Tourism Plastic Pledge. Een verklaring die al door 180 partijen is ondertekend. Deze groeiende groep werkt onder begeleiding van MVO Nederland aan een concreet plan om plasticgebruik op bestemmingen wereldwijd te reduceren en plasticvervuiling te voorkomen. Aangesloten zijn reisorganisaties, accommodaties, certificeringspartijen, sectororganisaties, NGO’s en experts.

Lees meer.

Versnellingshuis: Nederland Circulair helpt ondernemers vooruit

De nieuwe economie is circulair. Tijd dus voor een nieuwe manier van produceren en inkopen. MVO Nederland gelooft dat ondernemers onmisbaar zijn in die transitie. Daarom zijn we mede-initiatiefnemer van Het Versnellingshuis: Nederland Circulair! Hier kunnen ondernemers aankloppen voor hulp en advies bij circulaire vraagstukken. We bieden maatwerkondersteuning, verwijzen door naar de juiste experts en bieden hen een podium op onze online community met zo’n 5000 leden.

Lees meer.

The Futureproof Coffee Collective werkt aan eerlijke prijzen

MVO Nederland startte dit jaar vijf pilots met ‘the Futureproof Coffee Collective’. In deze samenwerking zetten twintig koffiebedrijven zich in voor een eerlijke koffieprijs. Het productieproces van koffie heeft een negatieve impact op natuur en mensen in de keten, veel koffiebedrijven willen daar wel wat aan doen maar voelen zich beperkt door de lage marges op hun product. Daarom werken de deelnemende partijen aan een meetmodel om de werkelijke kosten van koffie in kaart te brengen. Dat is dus de prijs van koffie inclusief de sociale- en milieukosten die nu nog niet zijn meegenomen. Zo kunnen ze straks ‘echte prijzen’ gaan rekenen voor hun bonen.

Lees meer.

Dutch Circular Textile Valley verduurzaamt de modesector

De mode-industrie is flink vervuilend. Door fast-fashion wordt er veel kleding geproduceerd en ook een hoop weggegooid, vaak zelfs ongedragen. Een belangrijke factor in de verduurzaming van de sector is het circulair maken van de textielketen. Daarom zette MVO Nederland Dutch Circular Textile Valley mee op. Het project zet in op het versnellen van de circulaire modemarkt door textielafval en het gebruik van virgin grondstoffen in de mode-industrie te verminderen. MVO Nederland versterkt de organisatie door ons (internationale) netwerk in te zetten, projectmanagement te doen en de juiste randvoorwaarden te scheppen via lobby.

Lees meer.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.