Nieuws

Dit is hoe je lef organiseert in een democratie

opinie 28 september 2020

Steeds meer ondernemers en CEO’s tonen lef en investeren fors in de nieuwe economie, ondanks of soms juist dankzij de coronacrisis. Dit geldt zowel voor mkb-ondernemers als multinationals. Aansprekende, recente voorbeelden waar je blij van wordt zijn Unilever, dat 1 miljard euro uittrekt voor het vergroenen van schoonmaakmiddelen, IKEA en Google die fors investeren om uiterlijk in 2030 klimaatneutraal te zijn en LEGO dat 400 miljoen euro in R&D investeert om de blokjes van een niet-fossiele grondstof te gaan maken.

Hoe inspirerend deze voorbeelden ook zijn, toch zorgen ze met deze forse bedragen nog niet voor een daadwerkelijk kantelpunt naar de nieuwe economie. Daar is de overheid keihard voor nodig. Om een gelijk speelveld te creëren voor duurzaam ondernemers. Eom de juiste voorwaarden te stellen zodat de nieuwe economie de wind in de rug krijgt. Door bijvoorbeeld in het topsectorenbeleid, subsidie- en investeringsprogramma’s en de Rijksinkoop verduurzaming centraal te stellen. En door handhaving van afgesproken wet- en regelgeving zoals de Wet Milieubeheer en het Social Returnbeleid. Kortom, naast een bedrijfsleven met lef is er ook een overheid met lef nodig. 

Kabinet met lef 

Met de Tweede Kamerverkiezingen op komst is er nu een uitgelezen moment om zo’n kabinet met lef te krijgen. En dat betekent in ons democratisch bestel dat dit met name dient te gebeuren door de grote middenpartijen het comfort te geven dat een groot deel van de Nederlandse bevolking voorstander is van zo’n progressief duurzaam beleid. En dat draagvlak is er natuurlijk wel, het is alleen vaak zo weinig zichtbaar want de (social) media richten zich vooral op de uitersten. Tijd dus om het ‘welwillende midden’ zichtbaar te maken! 

Deze rol nemen wij als MVO Nederland graag op ons. En wel door een campagne te voeren waarin we mensen uit het bedrijfsleven – ondernemers, intrapreneurs, directeuren en young professionals – die zich dagelijks inspannen voor een nieuwe, toekomstbestendige economie zichtbaar maken. Zij kunnen zich kandidaat stellen als Minister van de nieuwe economie. Zo laten ze zien wat zij zelf al doeen wat zij als ministers zouden veranderen. Door deze mensen een stem en gezicht te geven, tonen wij de (kandidaat)politici wat er speelt in ondernemend Nederland. En bieden wij hen het draagvlak en de concrete voorbeelden om met meer ambitie en daadkracht straks een Regeerakkoord te vormen waarin de verduurzaming van onze economie een prominente rol heeft. Waarin de belangrijke knoppen waar een overheid aan kan draaien – het belastingstelsel en wet- en regelgeving – zo ingericht wordt dat duurzaam ondernemen de logische keuze wordt. 

Stel je verkiesbaar als minister 

De campagne Minister van de nieuwe economie start op 1 oktober en staat open voor iedereen met een visie op een duurzaam beleid. In de winter bereikt de campagne haar hoogtepunt, met de verkiezing van de nieuwe minister in de derde week van januari. De gekozen minister krijgt de kans om zijn of haar visie op een landelijk podium te laten horen. MVO Nederland biedt bovendien de mogelijkheid aan tafel te komen bij politieke beslissers en aan het woord te komen op verschillende platforms. 

Wij zijn ervan overtuigd dat juist het zichtbaar maken van zij die wel willen, die kansen zien, die toekomstgericht willen ondernemen een enorme bijdrage kunnen leveren aan het verkrijgen van een overheid met lef. Check de campagnesite op www.ministervandenieuweeconomie.nl.  

Michel Schuurman

Geschreven door

Michel Schuurman

directeur Politiek & economie

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.