Nieuws

Dit is het moment: 5 hoopvolle zaken om je nu aan vast te houden

opinie 26 maart 2020

Grote veranderingen volgen vaak op grote schokken. Rond de jaarwisseling naar 2020 gebruikten we de term ‘Roaring Twenties’ als een metafoor dat we dit decennium alles op alles moesten zetten om de ambities van de SDG’s en het Klimaatakkoord te realiseren. We zijn nog geen drie maanden verder en deze term overkomt ons nu letterlijk met de coronacrisis. Gebeurtenissen als deze veranderen de denkbeelden en acties van mensen en bedrijven over de hele wereld. We zijn ons weer enorm bewust van mensen die werken in vitale sectoren als zorg, onderwijs en veiligheid. Corona grijpt om zich heen en heeft ons allemaal in de macht. We’re all in this together.

Ik leef intens mee met alle mensen die voor het leven van onze medemensen strijden. Met ouders en leerkrachten die zo goed en zo kwaad als het gaat het onderwijs op peil houden. En met het kabinet dat richting geeft. Vanuit MVO Nederland zie ik vooral de impact die de coronacrisis heeft op ondernemers. De toestand in de wereld is in een paar weken tijd compleet veranderd. En ja, dat heeft me verrast. Ik maak me dan ook echt zorgen. Maar anderzijds ben ik een positief ingesteld mens – ik zie veel kansen op weg naar de nieuwe economie. Daarom: 5 hoopvolle zaken om je nu aan vast te houden.  

1. De overheid kan menselijk gedrag snel veranderen

Hoewel er nog steeds mensen de regels aan hun laars lappen (houd afstand!)zie ik dat verreweg het grootste deel van Nederland de regels van het kabinet opvolgt. De straten zijn leeg en velen blijven thuis. Het laat mij zien dat regelgeving een van de sterkste middelen is om gedrag te sturen. Niet voor niets zetten wij met onze belangenbehartigingsactiviteiten in op het creëren van de juiste spelregels voor ondernemers in de nieuwe economie. Het geeft mij de hoop dat als de overheid echt iets wil – bijvoorbeeld het doorvoeren van eerlijke prijzen – dan halen we die nieuwe economie in 2025 wel.  

2. De natuur heeft de kracht om zich te herstellen

Tussen alle narigheid vind je gelukkig ook mooie berichten. Zo is het water in de Venetiaanse grachten helderder dan ooit en zijn de vissen terug doordat er geen boten meer varen. Zo is de lucht boven Wuhan en Milaan nog nooit zo schoon geweest. En zo behalen we nu al bijzondere resultaten door het terugdringen van het vliegverkeer. Het virus is wat dat betreft een soort spiegel. We zien nu wat de impact is van ons handelen op het klimaat en de biodiversiteit. En dat geeft hoop. Hoop op betere tijden voor mens en milieu. 

3. Afstand nemen geeft ruimte voor nieuwe perspectieven

Je zult het wel gemerkt hebben: doordat je agenda een stuk leger is en je de hele dag thuiswerkt ontsnap je aan de hectiek van alledag. Veel ondernemers worden geleefd door hun agenda, waardoor ze zaken zelden in een breder perspectief plaatsen. En laat dat nu precies zijn wat de nieuwe economie van ons allen vergt. Kijk juist nu hoe je zaken duurzamer en anders kunt inrichten. De communicatietechnologie omarmen we deze dagen. Ineens blijkt dat we veel minder hoeven te reizen om met elkaar in contact te zijn. Bedenk je nog eens opnieuw wat jouw bedrijf nu eigenlijk toevoegt aan de wereld en pas processen daarop aan. Het thema nieuwe rijkdom was nog nooit zo concreet in te vullen als nu.   

4. Gezondheid boven alles

Nu de gezondheid van mensen en bedrijven in het gedrang komen, zijn dingen mogelijk. We voelen ons allemaal bedreigd en er is plots urgentie om ons handelen aan te passen. Als we dan kijken naar de nieuwe economie – die klimaatneutraal, circulair en inclusief is – gaat dat over gezondheid voor mens en milieu. De luchtvervuiling kost ook mensenlevens. Lijkt mij dat we die urgentie dan ook moeten voelen. En ernaar moeten kunnen handelen. Toch? 

5. Je eigen gedrag heeft invloed op het systeem

Als ik iets geleerd heb deze weken is dat we allemaal individueel verantwoordelijk zijn voor de resultaten van het systeem. Afstand houden, thuisblijven, handen wassen; het zijn dit soort dingen die je niet alleen voor jezelf doet, maar voor elkaar. Solidair zijn en samen sterk. Alleen dan kunnen we uit deze crisis komen. Neem je verantwoordelijkheid dus en doe wat je wordt verteld. We dragen allemaal een steentje bij.  

Natuurlijk heb ik geen idee hoe het virus en de situatie zich gaan ontwikkelen. Maar realiseer je dat dit een historisch moment in de geschiedenis is. Een moment dat kan zorgen voor een kantelpunt in de samenleving. Laten we niet alleen maar bang zijn, maar vooral ook kansen zien om die wending zo duurzaam en positief mogelijk te laten zijn. Dit. Is. Het. Moment. Echt.  

Maria van der Heijden

Geschreven door

Maria van der Heijden

directeur-bestuurder

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.