Dit betekent de nieuwe due diligence-wetgeving voor jou
nieuws Transparante ketens 17 juni 2021
Er komt nieuwe due diligence-wetgeving voor Nederland en Europa aan, gebaseerd op de OESO-richtlijnen. De wet – die in de komende jaren uitrolt – maakt bedrijven die wereldwijd handelen verantwoordelijk voor hun eigen bedrijfsactiviteiten én die van handelspartners in de keten. De wet moet zaken als kinderarbeid en zware vervuiling gaan verminderen. Deze wetgeving heeft ook gevolgen voor jou. Alleen: welke gevolgen? We hebben de belangrijkste voor je op een rij gezet.
Allereerst zul je als ondernemer je keten inzichtelijk moeten maken. Waar komen je producten vandaan? Wie maakt die producten? En nog belangrijker: wat zijn de mvo-risico’s die je activiteiten met zich meebrengen? Op basis van dit inzicht maak je een plan voor het aanpakken van die risico’s. De nieuwe wet verplicht je namelijk om systemen en processen zo in te richten dat je mvo-risico’s in de gaten kunt houden én aanpakken. Denk hierbij aan het ontwikkelen van een klachtenmechanisme, die het voor elke betrokkene mogelijk maakt om aan de bel te trekken bij misstanden.
Tenslotte stelt de wet dat je moet rapporteren over risico-identificatie en op basis van deze informatie stappen onderneemt. Voor bedrijven die in het verleden hebben bijgedragen aan schade aan mens en milieu, wordt herstel verplicht.
De wet: in de maak
Nog niet alles in de wet is duidelijk, maar vaststaat dat hij geldt voor beursgenoteerde ondernemingen in Nederland en Europa. Het Europese wetsvoorstel spreekt over mkb-bedrijven die actief zijn in hoog-risicosectoren. Het Nederlandse over bedrijven die voldoen aan minimaal twee van drie vereisten: een balanstotaal van 20 miljoen euro, een netto-omzet van 40 miljoen euro en/of een gemiddeld personeelsbestand van 250 medewerkers.
Of je bedrijf nu wel of niet in deze categorieën valt; de due diligence-wet betekent een omslag voor je bedrijfsvoering. Want toekomstbestending ondernemen kan alleen als we het schenden van mensenrechten en aantasten van milieu samen aanpakken.
Inzicht in je eigen mvo-risico’s
Gelijk aan de slag? Ontdek met onze tool kosteloos welke risico’s je loopt in jouw internationale handelsactiviteiten en wat je kunt doen om deze te beperken: MVO Risico Checker.