Nieuws

Dennis Wiersma (VVD) in podcast MVO Nederland: “Als we sneller willen moeten we het Europees regelen, maar de VVD gaat er ook weer niet op zitten wachten”

nieuws 12 maart 2021

Als het té langzaam gaat met het klimaatbeleid ligt dat niet aan de VVD. Dat zegt Dennis Wiersma, nummer 9 van de lijst VVD, in de podcast ‘Minister van de Nieuwe Economie’ van MVO Nederland. “Sterker nog, het gaat echt niet sneller als er andere partijen in het kabinet zitten”, zegt hij in de vijfde aflevering van dit seizoen. Hierin voelen presentator Michel Schuurman – directeur economie en politiek bij MVO Nederland – en Michel Scholte als Minister van de nieuwe economie politici aan de tand over leiderschap in de nieuwe economie. Welke partij toont lef, stimuleert echte prijzen en geeft duurzame ondernemers de wind in de rug?

Wiersma erkent dat er een kloof is tussen wat wetenschappers zeggen dat nodig is om klimaatverandering aan te pakken en het draagvlak in de samenleving. Snelheid moet volgens de VVD vooral gemaakt worden via Europees beleidIn de tussentijd hebben we het geduld echter niet om daarop te wachten. Volgens Wiersma moet het volgende kabinet dan ook haar nek uitsteken om ook zelf – soms kleine – stappen te zetten, zoals de vliegbelasting.  

Wiersma vindt verder het heffen van meer belasting op vervuiling en grondstoffen, en verlagen van de lasten op arbeid een goed idee: Echter, als die belastingverschuiving makkelijk was geweest, hadden we hem morgen al doorgevoerd”, zegt hij in reactie daarop.  

Offerteoverhandiging 

Voorafgaand aan de podcastopname overhandigde MVO Nederland een offerte namens duurzame ondernemers met daarin een oproep aan de VVD om de volgende kabinetsperiode de randvoorwaarden te realiseren die ondernemen in de nieuwe economie mogelijk maken. Tijdens de formatieperiode hoopt MVO Nederland deze offerte te verzilveren in een contract, dat staat voor ambitieuze plannen in het regeerakkoord. 

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister dan de podcast op Spotify of hieronder. Wil je de uitgebreide offerte lezen die MVO Nederland aanbiedt aan politici? Die vind je hier. 

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.