Nieuws

De zomer van 2019: wat vind je er zelf van?

opinie Groene energie 20 augustus 2019

Hoe ben jij de zomer doorgekomen? Uitgerust? Of kon je de onrust van het versnellen naar de nieuwe economie maar niet achter je laten? Deze zomer heeft in ieder geval laten zien dat we in de penarie zitten. De klimaatpenarie. Maar er is gelukkig hoop.

Van extreem warm weer – Nederland tikte dit jaar voor het eerst sinds het begin van de metingen de veertig graden aan – tot tornado’s. De opwarmende aarde heeft steeds extremer weer voor ons in petto. En dan kwam daar ook nog eens het zoveelste rapport van het IPCC overheen. De boodschap: er dreigt een voedseltekort als we niet met zijn allen ons gedrag veranderen. Zelfs een optimist als ik zou er somber van worden. En dan zat ik ook nog eens met mijn voet in het gips. Op de eerste dag van mijn vakantie maakte ik een suffe huis-tuin-en-keuken-misstap. Tijd om boeken te lezen dus. Met ook eindelijk het boek van Jelmer Mommers over klimaatverandering: ‘Hoe gaan we dit uitleggen?’ Jelmer maakt het eenvoudig duidelijk dat we actie moeten ondernemen. Dat we ons gedrag moeten aanpassen. Alleen is dat niet zo eenvoudig.

De uitdaging die gedragsverandering heet

Deze zomer sprak ik ook diverse mensen die steeds bewuster met onze aarde omgaan. Zo hoorde ik over een challenge om een jaar lang niet te vliegen. Steeds meer vrienden eten minder of geen vlees. En familieleden vullen akkerranden met bloemen en bijenkasten.

Dit alles onder het motto van ‘verbeter de wereld en begin bij jezelf.’ Het is wetenschappelijk bewezen dat veranderen moeilijk is. NRC publiceerde deze zomer een serie genaamd ‘Hoe Te Leven’. Met daarin bijvoorbeeld een gesprek met sociaal psycholoog Naomi Ellemers. Zij onderkent dat mensen gestrest raken als ze privileges moeten opgeven, ook al vinden ze dat rationeel heel eerlijk. Haar advies is om niet alleen aandacht te besteden aan datgene wat we te winnen hebben – een gezonde planeet –, maar juist ook aan dat wat we kunnen verliezen. Maar hoe? Als we dat wisten waren we vermoedelijk al een heel stuk verder. De winst voor de planeet is wel duidelijk, maar de verliezen een stuk minder. Op dit moment koppelen velen dit aan het schrikbeeld van de toekomstige generaties, zie ook bijvoorbeeld Jelmer Mommers. Je kinderen en kleinkinderen. Alleen: moeten we nu echt op iedere bijeenkomst onze kinderen en kleinkinderen uitnodigen?

De belangrijkste oproep van Ellemers – die ik van harte ondersteun – is om te vertrouwen op je eigen oordeel over wat goed is en daar verantwoordelijkheid voor te nemen. In je persoonlijke leven, maar ook in je onderneming. Als echte psycholoog vraagt Ellemers dan ook, bij dezen samen met mij: wat vind je er zelf van?

Gedragsverandering begint hier

Geloof jij er ook in dat een toekomstbestendige onderneming begint bij vertrouwen in wat je zelf vindt? En wil je dat vertrouwen graag vandaag nog omzetten in actie? Schrijf je dan nu nog in voor ons gratis meet & greet-event om kennis te maken met andere ondernemers en wat MVO Nederland voor jou kan betekenen. Is gezellig bovendien! Zie ik je daar?

Maria van der Heijden

Geschreven door

Maria van der Heijden

directeur-bestuurder

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.