Nieuws

De Veluwe wordt nog groener: circulair en CO2-arm fietspad in Apeldoorn

nieuws 25 maart 2019

Gemeente Apeldoorn is begonnen met het vervangen van enkele recreatieve fietspaden op de Veluwe. Deze week is begonnen met het fietspad langs de Krimweg nabij Hoenderloo. Het is een bijzonder fietspad, want hij is circulair en CO2-arm. Beton producent Bruil en Bouwbedrijf Schagen Infra kozen in overleg met de gemeente voor beton met 75% (tot gedeeltelijk 100%) hergebruikt betongranulaat en een CO2-footprint die 30-50% lager is dan die van regulier ‘wegenbeton’.

Volgens de betontechnologen van betonproducent  Bruil en bouwbedrijf Schagen Infra is de gezamenlijke ambitie speciaal. “Dit soort mengsels kunnen we al heel lang maken. Het bijzondere aan dit project is dat producent, bouwbedrijf en opdrachtgever (Gemeente Apeldoorn) een gezamenlijke ambitie hebben om een zo duurzaam mogelijk fietspad aan te leggen. En niet alleen de ambitie wordt gedeeld, maar ook de verantwoordelijkheid in het bouwteam. Wij doen het samen.”

VAKMANSCHAP

Het betonmengsel vraagt wat meer aandacht van alle partijen: voldoende ruimte in de planning, rekening houden met de weersomstandigheden en temperatuurwisselingen, langer nabehandelen, de sterkteontwikkeling volgen met behulp van sensoren. In het bouwteam wordt alle informatie gedeeld en worden de besluiten gezamenlijk genomen. De mannen zijn er blij mee. “Altijd leuk als er een beroep wordt gedaan op je vakmanschap en er ook nog iets mee wordt gedaan. Het is de mindshift die het project bijzonder maakt.

RAAMWERK BETON OP PRESTATIES

MVO Nederland is bij het project betrokken, omdat het MVO-netwerk Beton een raamwerk heeft ontwikkeld voor het monitoren van de functionele prestaties van betontoepassingen. Een opdrachtgever die beton op prestaties uitvraagt (in plaats van op samenstelling, zoals gebruikelijk) geeft daarmee de producent en het bouwbedrijf meer ruimte om te innoveren. Door gedurende de levensduur de belangrijkste prestaties te monitoren krijgt men zekerheid of de gevraagde prestaties inderdaad worden behaald. Het bouwteam maakt van tevoren afspraken over de onzekerheden die nu eenmaal inherent zijn aan innovaties.

De prestaties die in het geval van het fietspad worden gevolgd zijn stroefheid, vlakheid, sterkte en vorst/dooizout bestandheid.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.