Nieuws

De recordzomer van 2021

opinie Biodiversiteit 29 juli 2021

De zomer van 2021 gaat de boeken in als een zomer van records. En dan doel ik niet op de Olympische Spelen, want die tonen vooral aan hoe goed de mens is in het continu verbeteren van zijn of haar prestaties. En zich helemaal te geven voor dat ene doel: een medaille in Tokio. Als de mens zich echt ergens op focust, kunnen we dus heel ver komen. In andere takken van sport lukt ons dat echter een stuk minder goed. Want ook al verbreken we in Canada temperatuurrecords, in Limburg waterstandrecords en in Den Haag formatieperioderecords – ze laten vooral zien dat we in het redden van de aarde steeds minder goed zijn. “We willen tenslotte wel gewoon blijven barbecueën”, aldus Mark Rutte.

Waar een topsporter optimaal zorgt voor zijn of haar lichaam en geen detail vergeet, doen we dat als mensheid al decennia niet meer voor onze planeet. We lijken ons vooral te richten op de details, terwijl we de basis uit het oog zijn verloren. Waardoor de aarde meer wegheeft van een uitgehongerde bol met een slechte weerstand dan een vitale, afgetrainde topatleet. 

Connectie met de natuur 

De belangrijkste grote lijn die we kwijt zijn geraakt? Dat is onze eerbied voor en connectie met de natuur. We putten de bodem uit tot er geen worm meer in kan leven. Laat staan dat we er goed eten op kunnen verbouwen. We vervuilen onze rivieren met plastic afval omdat het de eenvoudigste weg is. We stoten steeds meer CO2 uit om aan economisch herstel te doen. En verstoren de biodiversiteit omdat economische belangen en geld verdienen voorop staan. Het financieel kapitaal staat centraal. Waarschuwingen van wetenschappers ten spijt, écht voelen dat het anders moet doen we niet. Ik kijk met angst en beven uit naar het IPCC-rapport van 2021. 

De waarde van de natuur in je balans 

Met natuurlijk kapitaal berekenen we de waarde van de bodem, water, lucht, flora en fauna die de aarde biedt. Organisaties maken elke dag gebruik van deze voorraad, maar betalen er niet voor, en zeker niet voor de uitputting en vervuiling ervan. Er hangt geen prijskaartje aan. Om de toekomst ervan veilig te stellen willen we natuurlijk kapitaal meerekenen in de balans van de economie en die van bedrijven. Of je nu houdt van wandelen in de bossen, rennen door de bergen, varen over rivieren of mediteren in een moeras; de natuur is de basis van alles. En dus ook van jouw business. Zodra je dat voelt en accepteert, kun je er ook naar handelen. Neem het belang van bodem, water, lucht en biodiversiteit mee de boardroom in – je bedrijf is er namelijk afhankelijk van. Richt je duurzaamheidsstrategie mede in op het versterken van natuurlijke hulpbronnen. En reken tot op je balans door wat jouw activiteiten betekenen voor het natuurlijk kapitaal.  

Een nieuw verhaal 

Het is tijd dat we afscheid nemen van onze beperkte focus op CO2-uitstoot en gaan denken vanuit een nieuw verhaal. Het verhaal van natuurlijk kapitaal. Alleen door te ondernemen vanuit de natuur zorgen we ervoor dat regenwouden gewoon weer CO2 opnemen in plaats van uitstoten. Alleen zo bouwen onze boeren aan een toekomstbestendig bedrijf zonder kunstmest of pesticiden. Alleen zo kunnen we tegelijkertijd voldoen aan de vraag naar woningen én onze ontwikkeldoelen halen. Kortom: geef natuurlijke processen de waarde die ze verdienen.  

Maar, moeten we dan helemaal stoppen met alle acties gericht op het verminderen van onze uitstoot? Nee, natuurlijk niet. Alleen het een volgt wel op het ander – de natuur levert ons uiteindelijk alles waar we aan verdienen. Als we dat nou goed doen, zetten we wie weet straks eens een record voor de beste natuurlijke bodem, de schoonste lucht of de snelst groeiende biodiversiteit. Zou mooi zijn toch? 

Aan de slag? 

Meer weten over natuurlijk kapitaal? MVO Nederland ontwikkelde dit jaar natuurlijkkapitaal.nl – dé plek vol inspiratie, opinie en tools om aan de slag te gaan. Ik hoor graag wat je ervan vindt! 

Maria van der Heijden

Geschreven door

Maria van der Heijden

directeur-bestuurder

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.