Nieuws

De Nieuwe Economie is er al, je hoeft alleen nog maar te besluiten er gebruik van te maken

nieuws 11 april 2019

12, 13 en 14 maart kwamen zorgprofessionals tijdens ZorgTotaal in de Jaarbeurs bij elkaar om de nieuwste ontwikkelingen binnen hun vakgebied te ontdekken. Netwerk Zorg van MVO Nederland was hierbij aanwezig om de mooiste voorbeelden van verduurzaming te tonen.

Onder de noemer ‘De Nieuwe Economie is er al’ toonden 13 deelnemende partners hun dienst/ product. Deze praktijkvoorbeelden geven een compleet beeld van de mogelijkheden om met kleine aanpassingen direct impact te creëren.

 • De Berkel bedrijfskleding liet hun ‘Green Line’ zien. Moderne bedrijfskleding in de duurzame ecogreen stof van Ten Cate Protect bv. De aandacht van bezoekers ging in eerste instantie uit naar de heldere kleuren en het mooie ontwerp van de kleding, de duurzame productiewijze was een bijzonder pluspunt.
 • Nedlin liet in een mooie stand zien dat zij de partij zijn op het gebied van milieuvriendelijk wassen, op lagere temperaturen, met veel waterbesparing. Daarnaast hebben zij hun katoenketens volledig onderzocht en wordt het grootste deel van de productie nu in biologisch katoen ontworpen.
 • Van Beek Ingenieurs vertelde meer over hun Energiebewaking- en Registratiesysteem (EBS Tool). Vanwege de Informatieplicht Energiebesparing moeten veel organisaties aan de slag met monitoring van gas- en energieverbruik. Van Beek is gespecialiseerd in het meten en verminderen van energieverbruik.
 • Alpheios liet zien hoe schoonmaken er in de Nieuwe Economie uitziet. Hun C2C geproduceerde schoonmaaktrolley is gemaakt van gerecycelde materialen en gevuld met ecologische schoonmaakproducten.
 • Natural Mood Makers voorzag de hele stand van een heerlijke geur van etherische oliën. Deze geurverstuivers verspreiden natuurlijke geuren, maar hebben daarnaast de mooie eigenschap bacteriën uit de lucht te kunnen filteren. Ideaal voor zorginstellingen.
 • MoMo Medical liet samen met de Reinier de Graaf groep een technische innovatie zien die meet wanneer patiënten van houding moeten wisselen om decubitus te voorkomen.
 • Urgenda gaf inzicht in de resultaten van afgelopen jaren Energiestrijd tussen zorghuizen. Gedurende drie wintermaanden strijden meerdere locaties tegen elkaar om zonder investeringen zoveel mogelijk energie te besparen ten opzichte van het jaar ervoor.
 • Online deelplatform FLOOW2 geeft instellingen de mogelijkheid hun diensten, grondstoffen, apparatuur en personeel zowel intern als extern te verkopen/verhuren of kopen/huren. Door deze B2B pagina zijn reststromen in alle vormen weer waardevol en kan er efficiënt, milieu- en budgetvriendelijk gehandeld worden.
 • Forbo Flooring toonde als bijdrage hun Marmoleum vloeren die CO2 neutraal geproduceerd worden. De vloeren van Forbo worden veel toegepast in de zorg omdat deze gemakkelijk schoon te houden zijn en van nature een bacterie werende werking hebben.
 • Voeding en Catering zijn belangrijke thema’s binnen de zorg. De verschillende ondernemers achter het platform Verspilling is Verrukkelijk lieten zien dat er ook hier zonder in te leveren op kwaliteit of gemak een grote duurzame impact gemaakt kan worden. Door producten in te kopen die verspilling tegengaan kan er naast positieve milieu-impact ook bijgedragen worden aan het verbeteren van de positie van voedselproducenten in de keten die nu weinig invloed hebben, of dit nu Afrikaanse tomaten- of notenkwekers of Nederlandse boeren zijn.
 • Met een scherm liet Zorganimaties zien hoe zij voor patiënten binnen de zorg informatie begrijpelijk maken. Om uitleg over ziektes, bijsluiter en medische handelingen duidelijk over te brengen heeft Zorganimaties korte video’s gemaakt om patiënten met laagdrempelig taalgebruik te informeren. De animaties hebben daarnaast mogelijkheden tot ondertiteling in het Engels, Turks en Arabisch. Zo is de zorg voor iedereen begrijpelijk.
 • Suez heeft tijdens een keteninnovatieproject van MVO Nederland, in samenwerking met MAUSER Benelux een afvalvat ontwikkeld van gerecycled plastic. In de zorg wordt er voor Specifiek Ziekenhuis Afval een vat gebruikt dat aan strenge eisen moet voldoen (het SZA-vat). Deze werden voorheen van virgin plastic geproduceerd en slechts éénmalig gebruikt, waarbij alle grondstoffen verloren gingen. Het nieuwe vat heeft een 50% lagere CO2 uitstoot en milieu-impact.
 • Tot slot liet Pharmafilter op de ZorgTotaal beurs zien hoe hun waterzuiveringsinstallatie werkt en welke impact deze heeft. Door de waterzuivering te combineren met een afvalvermaler die specifiek is ontwikkeld voor ziekenhuizen kan er veel materiaal uit het afval teruggewonnen worden. Naast het verwijderen van medicijnresten en andere verontreinigingen kan de zuiveringsinstallatie ook organische materialen terugwinnen om hieruit energie op te wekken.

13 sterke voorbeelden, waarmee MVO Nederland en haar partners laten zien dat de Nieuwe Economie ook binnen de zorg er al is. Doe jij met jouw duurzame oplossing ook mee aan de beweging naar De Nieuwe Economie en wil je er de volgende keer wél tussen staan? Laat het ons weten!

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.