Nieuws

De coronacrisis en een toekomstbestendige toerismesector: 3 vragen

opinie 8 april 2020

Wat betekent de coronacrisis voor toekomstbestendige ondernemers? In deze serie duiden onze experts wat de crisis betekent voor zijn of haar sector, wat je nu kunt doen en of er ook kansen liggen.

1. Wat betekent de coronacrisis voor de toeristische sector?

Het feit dat we als Nederlandse vakantieganger niet eens meer naar ons huisje in Zeeland kunnen, zegt genoeg. De toeristische sector ligt helemaal plat. Van touroperator tot hotel. En van binnenlands toerisme tot de horeca op verre vakantiebestemmingen. En dat in een tijd dat de mei- en zomervakantie voor de deur staan. Alle ondernemers in de sector hebben het nu moeilijk, maar vooral de bedrijven die het ook voor de crisis al zwaar hadden. Voor hen wordt het nu echt problematisch.

Gelukkig blijft de sector ook hoopvol en zie je een enorme verenigingskracht. Bijvoorbeeld om Nederlanders op vakantiebestemmingen terug te halen. Van TUI tot Corendon en van KLM tot verzekeraars – concurrenten verenigen krachten en gaan het samen fiksen. En volgens mij gaat dat allemaal toch vrij goed. Voor de inkomsten van de sector is het vooral belangrijk dat klanten wiens reis nu niet door kan gaan gebruik maken van de coronavoucher. Met deze voucher kan de klant de reis op een later moment boeken. Dat vind ik goed, want het is voor nu essentieel om in leven te blijven.

2. Wat voor maatregelen kunnen ondernemers nemen?

Het enige wat je volgens mij nu kunt doen is promotie. Bestemmingen zetten bijvoorbeeld nu sterker in op de boodschap om straks als het weer kan naar hun land of stad te komen. Als ondernemer zou ik je vooral adviseren om ook te denken in kansen. Neem een toeristische bestemming als Bali die normaal gesproken grotendeels op buitenlandse toeristen draait. Daar hebben veel mensen niets meer – van de verkopers op het strand tot de horeca. Dat kan in dat soort landen zelfs hongerproblematiek tot gevolg hebben. Toeristische partijen worden hierdoor gedwongen om meer naar binnen te kijken. En dat biedt dus kansen. Wat kun je in je eigen community betekenen? Hoe kun je iets doen voor de mensen om je heen en daar zelf ook nog iets aan verdienen? Deze periode is wat mij betreft hét moment om van globaal naar lokaal te gaan en te herontdekken wat de lokale waardes zijn die uiteindelijk de unique selling points van de vakantiebestemming vormen.

Een andere tip die ik organisaties zou willen meegeven is nog meer dan ooit in te zetten op de persoonlijke klantrelatie. Maak gebruik van de gunfactor die je hebt en benader de mensen die hun vakantie nu in rook zien opgaan op een menselijke manier. We zitten tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje. Ik weet zeker dat we vanuit die gemeenschappelijke gevoelens en sympathie met elkaar door de crisis kunnen komen.

3. Zie je ook kansen op het vlak van de overgang naar een nieuwe economie? Zo ja, welke?

Ik zie dit zeker als een kans om business as usual los te laten. We praten al lang over hoe we belangrijke thema’s in de sector zoals minder vliegen en overtoerisme aan moeten pakken. Nu is van de een op de andere dag het vliegverkeer geminimaliseerd en zijn populaire toeristische hotspots zoals Barcelona of Amsterdam leeg. Laten we dit bijzondere moment in onze geschiedenis aangrijpen om – zodra het weer kan – onze sector steentje voor steentje op te bouwen. En wel op zo’n manier dat hij over honderd jaar ook nog bestaansrecht heeft. Dat is niet door weer terug te gaan naar hoe het hiervoor was.

Op veel bestemmingen waren we onze licence to operate al aan het verliezen, omdat de druk van de sector te groot werd. Ik kan me voorstellen dat – los van de dramatische economische effecten – de inwoners van Barcelona die hun hond uitlaten en een wandelingetje op de Ramblas doen genieten van het feit dat ze even hun stad terug hebben, zonder overlopen te worden door hordes toeristen met hun rolkoffertjes. Hoe kunnen we na deze crisis de juiste balans vinden waarin de positieve effecten van het toerisme zwaarder wegen dan de negatieve?

Ik zelf geniet erg van de straalblauwe strakke luchten die niet meer doorbroken worden door vliegtuigstrepen. Laten we deze tijd gebruiken voor bezinning en staren in die lucht om te komen tot ideeën hoe we de toeristische sector op kunnen bouwen richting de nieuwe economie. Ik hoop echt dat ons dat lukt.

Wil je nu direct iets doen? MVO Nederland heeft de Coronahulp Community opgericht, waar bedrijven hun uitdagingen en oplossingen kunnen plaatsen zodat ze elkaar kunnen vinden.

Saskia Pepping

Geschreven door

Saskia Pepping

Projectmanager Toerisme

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Vul je voornaam in
Vul je achternaam in
Vul je organisatienaam in
Vul je e-mailadres in

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.