De 5 meest gestelde vragen over circulair ondernemen beantwoord
opinie Circulaire economie 26 augustus 2020
Een van de grootste projecten waar we bij MVO Nederland aan meewerken, is het Versnellingshuis: Nederland Circulair! waar we ondernemers helpen met hun circulaire ambities. Want circulair ondernemen is niet voor iedereen gesneden koek. We merken dat steeds meer ondernemers ons weten te vinden – het afgelopen halfjaar al meer dan tweehonderdvijftig. En omdat we daarbij opvallend vaak vergelijkbare vragen en uitdagingen tegenkomen, heeft het team van casemanagers de meest voorkomende eens op een rij gezet. Wie weet kunnen we je op weg helpen naar de circulaire, nieuwe economie. Doe je voordeel met de vragen én antwoorden.
1. Hoe krijg ik mijn circulaire businessplan of businesscase op orde?
Een idee is vaak niet genoeg om van je circulaire product of dienst een succes te maken. Een goed marketingplan en effectieve distributie zijn minstens zo belangrijk. Er zijn veel bureaus of bedrijven die je daarbij werk uit handen kunnen nemen, van IT- tot distributie. Het Versnellingshuis: Nederland Circulair! lanceert dit najaar een overzicht van partijen en programma’s die jou kunnen ondersteunen. Op onze matchmaking events die we speciaal voor circulaire ondernemers organiseren, ontmoet je onze versnellingspartners. De eerstvolgende is op 15 oktober 2020, houd onze website in de gaten voor meer informatie.
2. Waarom levert mijn CO2-reductie nog niets op?
Om de klimaatdoelstellingen te halen moet de wereldwijde CO2-uitstoot flink omlaag. Slimmer materiaalgebruik zorgt ervoor dat je daar met jouw circulaire product of dienst aan bijdraagt. Je voorkomt namelijk CO2-uitstoot in de productie- en afdankfase. Helaas betaalt dit zich niet altijd financieel uit, omdat afnemers voor een afname van uitstoot eerder denken aan zonnepanelen en energiebesparing bijvoorbeeld. Door je besparing inzichtelijk te maken kun je wel snel stappen zetten – ook richting eindklant. Meld je daarvoor aan bij bronnen die voor jouw sector relevant zijn, zoals de Nationale Milieudatabase.
3. Hoe krijg ik overheden als afnemer van mijn product?
De Nederlandse overheid heeft de ambitie om circulair in te kopen. Toch lukt het veel circulaire ondernemers niet om hun product bij ze af te zetten. Het Versnellingshuis adviseert ondernemers daarom om de Aanbestedingskalender en TenderNed te raadplegen. Daar vind je een overzicht van openbare Nederlandse en Europese aanbestedingen. Ook introduceren VNO-NCW/MKB-Nederland en PIANOo regelmatig marktontmoetingen tussen overheden en bedrijven. Deze bieden een uitgelezen kans om je circulaire product of dienst te laten zien. Ook blijft Het Versnellingshuis: Nederland Circulair! de behoefte aan de overheid als launching customer voor circulaire koplopers benadrukken bij de overheid.
4. Waar vind ik klanten?
Vaak is jouw circulaire product of dienst iets duurder dan niet-circulaire producten. Het kan daardoor lastig zijn om potentiële klanten te overtuigen om dat beetje meer uit te geven. Oftewel: circulair is nog niet de marktnorm. Wij adviseren ondernemers daarom om de circulariteit van hun product te kwantificeren. Op de site van Het Versnellingshuis: Nederland Circulair! vind je een handig overzicht van partijen die daarbij kunnen helpen. Ook zetten we circulaire ondernemers in de spotlight op onze kanalen en kunnen ondernemers elkaar vinden op onze online community.
5. Hoe krijg ik mijn financiering rond?
Voor een bloeiende onderneming is kapitaal nodig. Het is soms lastig om dat rond te krijgen. Als ondernemer weet jij niet alle ins en outs van de financiële wereld en bij financiers ontbreekt vaak kennis over circulariteit. Er zijn echter volop handige tools die je kunnen helpen. Bekijk bijvoorbeeld onze financieringstool en kenniskaart. Ook onderzoeken we samen met ondernemers welke financieringsinstrumenten er nodig zijn – ook dit onderwerp brengen we onder de aandacht bij de rijksoverheid.
Het Versnellingshuis is een programma van MVO Nederland, Het Groene Brein, VNO-NCW/MKB-Nederland en het ministerie van I&W. Deze blog is geschreven namens het Versnellingshuis-team.
Ook hulp nodig bij circulair ondernemen?
Ben jij ook bezig met circulair ondernemen en weet je niet hoe je verder moet? De experts van Versnellingshuis: Nederland Circulair! zitten klaar om je kosteloos te helpen. Bekijk de website van het Versnellingshuis en doe een aanvraag voor maatwerk.