Nieuws

De 3 essentiële eigenschappen van een circulair leider

opinie Circulaire economie 26 februari 2020

In een maand waarin de circulaire economie veel aandacht kreeg – zowel bij mij als in bijvoorbeeld de Week van de Circulaire Economie begin deze maand – ga je nadenken. Nadenken over onze Nieuwe Economie Index waaruit blijkt dat we in Nederland met een score van 12,1 procent op circulaire economie het maar iets beter doen dan andere landen. Om de volgende stap te zetten kunnen we een voorbeeld nemen aan de bedrijven die al wel meedoen. Wat hen kenmerkt is dat ze leiderschap tonen. Het zijn daarbij de mensen in die bedrijven die zorgen voor vooruitgang. Maar wat maakt ze nu tot een leider in die circulaire economie? Ik heb de drie essentiële eigenschappen van een goede leider op een rij gezet. ‘Heel toevallig’ alle drie beginnend met de C van Circulair.

1. Compassie

Als ik iets heb gemerkt in mijn werkende leven is dat elk bedrijf uiteindelijk ook gewoon uit mensen bestaat. Als je vervolgens denkt aan het bereiken van een nieuwe, circulaire economie heb je mensen nodig die elke dag werken vanuit een intrinsieke motivatie om de wereld mooier te maken. Een gevoel van urgentie om een betere wereld achter te laten voor de volgende generatie. Waar plastic in de oceaan niet meer bestaat. Waar we ontspullen. Waar we alle materialen hergebruiken. Waar we geraakt worden door armoede. Leiders in de circulaire economie tonen compassie voor de wereld en werken vanuit die drijfveer met hart en hoofd. Ja, het kan. De wereld optillen en geld verdienen. Tachtig procent van de economie wordt bepaald door het bedrijfsleven. De ‘force for good’ is groeiende. Het is onze morele plicht om beter voor elkaar en de wereld te zorgen.

2. Concreet

De nieuwe economie bereiken we niet met praten, maar met doen. Met concrete actie en daadkracht. Diegenen die me kennen weten dat dit vaker zeg, maar morgen beginnen is eigenlijk al te laat. Liever nu een fout maken dan uitstellen tot je een totaalplan hebt. Er is namelijk geen totaalplan. We zijn bezig de nieuwe economie uit te vinden. Wat wel belangrijk is: wat is je stip op de horizon, waar wil je naar toe? Dat doel mag best een beetje ongemakkelijk voelen. Een leider in de circulaire economie maakt zijn of haar bijdrage zo concreet mogelijk en gaat gewoon aan de slag. Iedere druppel telt. Sta op en laat zien waartoe je in staat bent. Oftewel: progress, not perfection.

3. Coöperatief

Samenwerken zit in het DNA van MVO Nederland-partners. Sterker nog, het via ons in contact komen met gelijkgestemden is misschien wel de belangrijkste reden om mee te doen. Om samen innovaties te ontwikkelen richting de circulaire economie bijvoorbeeld. Alleen ga je wellicht sneller, maar samen kom je veel verder. En het is bovendien superleuk om samen te werken met mensen die anders kijken. Een ongelijksoortig team biedt een belangrijke basis voor succesvol veranderen. De nieuwe economie moeten we deels echt nog uitvinden en daarin hebben we vooral ook verscheidenheid nodig. Dus, leiders van de circulaire economie: verleid anderen om met jouw acties mee te doen, vul elkaar aan en vergroot samen je impact.

Meer inspiratie rondom het thema circulaire economie? Check dan onze Nieuwe Businessagenda met onder meer een interview met Coors, onze eigen podcast en tips om aan de slag te gaan.

Meer inspiratie?

Check hieronder het verhaal van een aantal inspirerende ondernemers uit ons netwerk die hun leiderschap inzetten voor het bereiken van de nieuwe economie.

Schijvens

We interviewden Shirley Schijvens, oprichter van Schijvens Mode over haar drijfveren in de circulaire economie.

Drentea

Luister naar een aflevering van onze podcast ‘Ondernemen in de nieuwe economie’ op Spotify voor een gesprek over de circulaire economie met Erik Luisman van Drentea, dat sterk inzet op circulair geproduceerde kantoor- en projectmeubelen.

Coors

Lees het interview met Han Revelman,  directeur van duurzaam interieurbouwbedrijf Coors in onze Nieuwe Businessagenda.

Maria van der Heijden

Geschreven door

Maria van der Heijden

directeur-bestuurder

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.