Nieuws

COP26, top of flop: Nederlandse ondernemers moeten aan de bak

nieuws 28 oktober 2021

Hoe de klimaattop in Glasgow – de COP26 – ook afloopt, het is duidelijk dat Nederlandse ondernemers de uitstoot van broeikasgassen de komende jaren nog sneller moeten verminderen dan eerder gedacht. Als er niks gebeurt, stevent de aarde af op een rampzalige opwarming van minstens drie graden.

Als de top een succes wordt, leggen alle landen in de wereld in een verdrag vast hoe ze er precies voor gaan zorgen dat de opwarming van de aarde binnen de perken blijft. Dan komen er harde afspraken per land, inclusief deadlines en bindende maatregelen. Bij de COP van 2015 in Parijs leverde dat het Klimaatverdrag op. Voor Nederlandse bedrijven zal een succes in Glasgow waarschijnlijk inhouden dat een volgende regering komt met pittige klimaatmaatregelen, zoals een forse CO2-heffing, snelle reductie van de veestapel of btw op vliegtuigbrandstof.

Draait de top in Glasgow uit op een flop, gebeurt dat allemaal niet. De regeringen missen dan de laatste kans om de klimaatopwarming netjes te regelen. In dat geval komt er nog meer verantwoordelijkheid te liggen bij het bedrijfsleven om zélf afspraken te maken en de uitstoot van broeikasgassen snel terug te brengen. Dat kan bijvoorbeeld door binnen je eigen bedrijf met een hoge interne CO2-prijs te rekenen, je te committeren aan de Science Based Targets (SBT) en in je keten afspraken te maken over de CO2-intensiteit van producten.

Kortom: top of flop, het klimaat komt de komende jaren nóg hoger op de agenda van Nederlandse bedrijven.

Aan de slag

Bereid je bedrijf op tijd voor op de komende veranderingen en ga gelijk aan de slag. Rekenen met een interne CO2-prijs is hiervoor een goede start. In deze download leggen we in drie stappen uit hoe je dat doet.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.