“Circulaire economie moet onderdeel worden van de hele klimaatopdracht”
nieuws 15 januari 2019
In de week van de Circulaire Economie spreekt MVO Nederland met vier Kamerleden van verschillende partijen over hun visie op de toekomst. Gaat de omslag naar Circulaire Economie wel snel genoeg? En wat gebeurt er allemaal al op het gebied van circulariteit in Nederland? Als tweede is Gijs van Dijk van de PvdA aan de beurt. Hij wil dat circulaire economie onderdeel wordt van de hele klimaatopdracht.
GROTERE STAPPEN
“Circulaire economie heeft natuurlijk alles te maken met hoe we duurzamer gaan leven, onze zorgen over het klimaat en het hergebruik van grondstoffen. Op dit moment is er een gekke scheiding tussen de enorme klimaatopdracht waar we voor staan en circulaire economie. Die laatste is ondergebracht bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daar zit een hele bevlogen staatssecretaris, Stientje van Veldhoven, die er echt voor gaat, maar het wel moet doen met heel weinig middelen. We zouden grotere stappen kunnen maken door circulaire economie een volwaardige plek te geven in de hele klimaatopdracht.”
DE ROL VAN DE OVERHEID
“Ik zie wel prachtige ontwikkelingen, maar het blijft toch teveel een niche als er bij de overheid niet meer budget vrijkomt. Ik was laatst bijvoorbeeld bij een afvalbedrijf in het noorden, die in samenwerking met een universiteit bezig is een innovatiecentrum op te zetten om afval tot nieuwe grondstoffen te verwerken. Daarmee creëer je een hele nieuwe bedrijfstak, die uniek is en waarmee je als land echt voorop kan lopen in vergelijking met de rest van Europa. Maar om dat voor elkaar te krijgen heb je ook de overheid nodig. Niet alleen met plat geld, maar ook door regelgeving. We kunnen dit soort bedrijven bij het aanbestedingsbeleid bijvoorbeeld voorrang geven. Dan help je innovatie vooruit.”
ONDERNEMEND NEDERLAND
“De ondernemersgeest zit natuurlijk in Nederlanders en ondernemers laten zich gelukkig niet tegenhouden door een overheid, die misschien nog niet helemaal wakker is als het gaat om circulaire economie. Ik zie dan ook heel veel losse voorbeelden waar ik me graag door laat inspireren. Denk daarbij aan het circulaire schoolgebouw in Leiden wat ik op uitnodiging van MVO Nederland bezocht. Maar met al die losse initiatieven verander je de wereld niet, dan gaat het echt te langzaam. Als je het doet, moet je het met z’n allen doen. De hele branche of een hele keten, die zegt: we gaan dit echt doen! Daarnaast moeten we er ook voor zorgen dat het voor banken interessant is om in te investeren, zodat ondernemers verder kunnen uitrollen.”
NIEUWE WERKGELEGENHEID
“We kunnen met circulaire economie een hele nieuwe bedrijfstak opzetten met veel nieuwe werkgelegenheid voor de komende decennia. Grondstoffen maken van afval bijvoorbeeld, dat is iets wat we eerst niet deden. Dat brengt dus nieuwe banen met zich mee. Natuurlijk is daar ook nieuwe kennis voor nodig, maar het is mogelijk om mensen op de werkplek zelf bij te scholen. Het is dan wel handig om de regelgeving iets aan te passen: veel circulaire bedrijven gaan over de sectoren heen en hebben daarom nu geen recht op scholingsgeld.”
SOCIAAL EN DUURZAAM
“Als stip aan de horizon zie ik toch wel voor me dat sociaal en duurzaam ondernemen de nieuwe norm wordt. Met oog voor je omgeving en voor de mensen. Dat zien we nu nog te vaak als noviteit, maar dat moet mainstream worden. Dat zou toch mooi zijn? Laten we niet alleen een ondernemend en innovatief land zijn, maar ook een sociaal en duurzaam land. Als bedrijven daarin een voortrekkersrol kunnen spelen, dan is dat toch prachtig? Bedrijven die dat doen, moet je de wind meegeven, zodat ze niet vastlopen in het oude systeem.”
In deze serie
In het eerste deel van deze serie interviewden we Jessica van Eijs, Tweede Kamerlid van D66: “De transitie naar een circulaire economie is ingewikkelder dan de energietransitie”
In het derde deel van deze serie interviewden we Erik Ziengs, Tweede Kamerlid van de VVD: “Er is echt geen ondernemer, die z’n omgeving wil bederven, maar bedrijven weten vaak niet hoe ze het moeten aanpakken”
In het vierde deel van deze serie interviewden we Agnes Mulder, Tweede Kamerlid van het CDA:“We moeten het onszelf niet te makkelijk maken”