Nieuws

Celina Kroon, Girma Segaar en Michel Scholte genomineerd voor Minister van de nieuwe economie

mvdne 18 januari 2021

Celina Kroon, Girma Segaar en Michel Scholte zijn de drie genomineerden voor de functie van Minister van de nieuwe economie. Dat maakt MVO Nederland – de initiatiefnemer van deze verkiezingscampagne – bekend. De 21 ministerkandidaten met de meeste publieksstemmen gaven vrijdagmiddag 15 januari in een digitale pitch voor de jury aan waarom zij geschikt zijn als Minister van de nieuwe economie. Prins Carlos, Jeroen Smit, Talitha Muusse, Jan Terlouw, Marije van der Made en Maria van der Heijden besloten gezamenlijk dat Kroon, Segaar en Scholte doorgaan naar de avondvullende finale op maandag 25 januari in de Beurs van Berlage, Amsterdam. Daar kiezen het online aanwezige publiek en de jury samen de winnaar, die direct daarna meedoet in het verkiezingsdebat met politici van de belangrijkste politieke partijen.

Celina Kroon is 38 jaar en innovatiemanager corporate strategie bij Alliander. In haar pitch richtte zij zich vooral op het belang van de energietransitie op weg naar de nieuwe economie. De jury vond ‘haar lokale, bottom-upaanpak praktisch en haar pitch nuchter, helder en met een goed verhaal’. Girma Segaar is 27 jaar en werkt als PMO Duurzaam ondernemen bij NS. Hij wil als minister een brug zijn tussen verschillende generaties, sociale klassen, opleidingsniveaus en culturele achtergronden. De jury vond zijn pitch ‘communicatief goed en inhoudelijk gebaseerd op de essentie en waarden van de nieuwe economie’. Michel Scholte tenslotte is 34 jaar en directeur van het True Price Institute. Hij heeft een concreet plan gemaakt om van een financiële economie naar een impact-economie te gaan. De jury vond dat hij ‘een sterke agenda had met een actieplan hoe hij dat wil aanpakken. De kern van zijn verhaal – true pricing – is volgens de jury wezenlijk om de nieuwe economie te bereiken’.

Visie op versnelling naar de nieuwe, toekomstbestendige economie

Met de zoektocht naar een Minister van de nieuwe economie wil MVO Nederland een signaal geven aan de politiek in Den Haag: er is een groeiende groep mensen met visie op versnelling naar de nieuwe, toekomstbestendige economie. En daarmee dus ook volop draagvlak voor nieuw beleid. In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021, is de verkozen Minister van de nieuwe economie het gezicht en de stem van deze groep en hun visie. De gekozen minister krijgt tot de verkiezingen de kans zijn/haar visie op een landelijk podium te laten horen en aan tafel te komen bij politieke beslissers.

Nieuwe kandidaten voor nieuw leiderschap

“Of het toeval was weet ik niet, maar het leek erop dat we precies op de dag dat het kabinet viel al 21 mensen klaar hadden staan voor nieuw leiderschap. Voor MVO Nederland en de jury was het daarom alleen al een geweldige en hoopvolle middag. En omdat we bij elke kandidaat wel een reden konden bedenken om hem of haar door te laten gaan, liep het juryoverleg flink uit. Uiteindelijk hebben we eensgezind een keuze gemaakt voor Celina Kroon, Girma Segaar en Michel Scholte, maar we zijn ervan overtuigd dat de voor nu afgevallen kandidaten stuk voor stuk ook hun stem en geluid voor toekomstbestendig geluid moeten blijven laten horen. Samen bereiken we tenslotte meer voor die nieuwe economie”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland en voorzitter van de jury.

Meld je aan voor de finale van de Minister van de nieuwe economie

De finale is een digitaal event, waarvoor je je gratis kunt aanmelden. Op maandag 25 januari vanaf 16.30 uur volg je de finale van de Minister van de nieuwe economie en bekijk je daarna het verkiezingsdebat met Mona Keijzer (CDA), Eppo Bruins (ChristenUnie), Raymond Brood (50PLUS), Lammert van Raan (PvdD), Chris Stoffer (SGP), Sophie Hermans (VVD), Hans Vijlbrief (D66) en Tom van der Lee (GroenLinks). Wil je aanwezig zijn bij NE21: Het Verkiezingsdebat en live meemaken wie de Minister van de nieuwe economie wordt? Meld je dan aan op de eventpagina.

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.