Nieuws

MVO Nederland organiseert Duurzame Innovatiedag voor drinkwatersector

nieuws Circulaire economie 2 december 2022

MVO Nederland bracht de drinkwatersector uit haar Blauwe Netten-netwerk bijeen tijdens een Duurzame Innovatiedag op 30 november 2022. Drinkwaterbedrijven en potentiële leveranciers, inkopers en techneuten, managers en overheden bedachten samen ideeën om innovatie in de drinkwater te versnellen. In dit artikel lees je hoe de dag verliep, lees je de belangrijkste resultaten en bekijk je hieronder de video van de dag.

De dag begon met de opening van Monique Bekkenutte, directeur van het Koninklijk Nederlands Waternetwerk. Zij gaf aan hoe belangrijk het is voor de drinkwatersector om nieuwe technologieën toe te passen, zodat ze ook in de toekomst drinkwater kunnen blijven produceren. Daarna volgden Saskia van den Muijsenberg en Brigit van Brenk. Zij vertelden over biomimicry en gaven voorbeelden van op de natuur geïnspireerde uitvindingen, zoals een bevroren draaikolk om water in beweging te houden en schimmels om water te zuiveren.

PLNT organiseerde daarna een pitch auction, waar potentiële leveranciers in een minuut hun aanbod en behoeften deelden. Deelnemers gingen vervolgens met elkaar in gesprek op vijf thema’s: biobased leidingen, duurzame zuiveringstechnieken, methaan opwaarderen, watergebruik besparen en energie & water. De vraag: hoe worden deze technologieën de standaard? Hiervoor visualiseerden we per thema de keten, waarmee we de deelnemers uitnodigden om over de grenzen van hun eigen organisatie te kijken en samen te werken. Uiteindelijk dient innovatie in deze sector het gezamenlijk belang.

Afspraken en toezeggingen

Uit deze gesprekken kwamen ontzettend mooie afspraken en toezeggingen.

  • Biobased leidingmateriaal | Leveranciers en drinkwaterbedrijven maken de business case voor biobased drinkwaterleidingen als dé standaard in de sector.
  • Duurzame zuiveringstechnieken | Evides is geïnteresseerd in de mogelijkheden voor een pilot met de innovatieve en duurzame zuiveringsmethode Closed Circuit Reverse Osmosis.
  • Methaan opwaarderen | Alle ketenpartijen werken aan een oplossing om methaan uit grondwater terug te winnen en nuttig toe te passen.
  • Watergebruik besparen | De sector gaat actief op zoek naar een kwartiermaker om het onderwerp waterbesparing in de spotlight te zetten.
  • Energie & water | Netcongestie vraagt om innovatieve energieoplossingen. Vitens en Fudura werken aan het balanceren van energievraag en wateraanbod.

Meedoen?

Wil je meedoen met een van deze prachtige initiatieven of op een andere manier bijdragen aan het versnellen van duurzaamheid in de drinkwatersector? Neem contact op met sectormanager drinkwater. Want… water ook gebeurt, altijd blijven verduurzamen.

fenna cerutti

Fenna Cerutti

Sectormanager Drinkwater & Infra f.cerutti@mvonederland.nl

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.