Nieuws

Biodiversiteit: wat kunnen bedrijven doen?

opinie Biodiversiteit 7 mei 2019

Olifanten zijn mijn lievelingsdieren, maar misschien maak ik nog mee dat ze uitsterven. Een miljoen planten – en diersoorten lopen de kans om nog deze eeuw definitief te verdwijnen. De VN slaan groot alarm. En terecht, we moeten wat doen.

De oorzaak van de problemen ligt in de inrichting van de economie, dus het lijkt me logisch dat de belangrijkste spelers in die economie de handen uit de mouwen steken om het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan. In het hoofdstuk Kwetterende Lente van de Nieuwe Businessagenda van MVO Nederland noemen we een aantal oplossingen. Sommige zijn echt supersimpel – kun je vandaag nog regelen:

  • Hang insectenhotels en nestkastjes aan de gevel van je bedrijfspand
  • Haal op en rond je bedrijfsterrein tegels weg en plaats planten en struiken die insecten, vlinders en vogels aantrekken.
  • Iets meer werk: met de Biodiversity Footprint Calculator breng je in kaart wat de totale invloed van jouw bedrijf is op de biodiversiteit.

Dit zijn de eerste, kleine stappen, vooral bedoeld om de bewustwording over de rol van bedrijven bij het behoud van biodiversiteit te vergroten (want dat is nu vaak nog een blinde vlek voor ondernemers).

Koplopers op het gebied van duurzaamheid zijn natuurlijk al veel verder. Eneco houdt er rekening mee dat platvissen in de Noordzee windparken liever mijden, terwijl kabeljauw ze juist opzoekt. Bouwbedrijf Heijmans bouwt ‘natuurinclusief’: bij de verbreding van de A12 vingen hun mensen eigenhandig ruim duizend hagedissen om ze te verplaatsen naar een ander leefgebied.

Goed bezig, maar er moet meer gebeuren. Wie durft een voedselbos aan te leggen op de Zuidas? Welke ondernemer stort zich op het herstel van natuurgebieden rond de eigen productielocaties? Welk bedrijf wordt de Tesla of Triodos van de biodiversiteit? Houd me op de hoogte. Denk aan de olifant.

Jos Reinhoudt

Geschreven door

Jos Reinhoudt

senior kennismanager

Ontvang onze nieuwsbrief

Benieuwd wat we allemaal al doen om de nieuwe economie te bereiken? Meld je dan net als 8000+ ontvangers aan voor onze nieuwsbrief en je ontvangt maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.

Wij gaan zorgvuldig om met je contactgegevens en het is altijd mogelijk om je uit te schrijven voor onze e-mails.